Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą

Dania główne

Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Święta to u mnie czas delikatnych sprzeczek o pozycję w kuchni u mojej Mamy. To kobieta, która będzie tam zawsze rządzić, ale od czasu do czasu pozwala mi na kulinarne swawole. Postanowiłam zrobić coś, co okazało się jednym z faworytów wśród ulubionych świątecznych przepisów mojej Mamy.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na tarte:

- 300g mąki pszennej

- 60g masła

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka soli

- mleko ciepłe (tyle żeby zagnieść elastyczne ciasto, ok. szklanki)

 

Składniki na wierzch:

- burak

- garść suszonych grzybów

- 4 łyżki octu balsamicznego

- mozarella

- makrela wędzona

- sól

- pieprz

Przygotowanie tarty:
 

Krok 1: Mąkę, masło, proszek, sól i mleko zagniatamy dokładnie, odstawiamy na 15 min do lodówki.

 

Krok 2: Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 1cm i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Krok 3: Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem.

 

Krok 4: Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 min.

 

 

Przygotowanie wierzchu:
 

Krok 1: Buraka obieramy i trzemy na tarce na grubym oczku, a grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 min.

 

Krok 2: Buraki i grzyby wraz z wodą wrzucamy na patelnię i smażymy aż woda wyparuje, solimy.

 

Krok 3: Dodajemy łyżkę masła i smażymy na średnim ogniu, po 5 minutach dodajemy szklankę wody.

 

Krok 4: Dodajemy kolejną szklankę wody, gdy poprzednia wyparowała, a gdy ta odparuje dodajemy ocet balsamiczny, smażymy jeszcze 5 min.

 

Krok 5: Ścieramy na patelnię mozzarele, porządnie pieprzymy.

 

Krok 6: Na upieczoną tarte nakładamy usmażone buraczki z grzybami oraz cząstki wędzonej makreli.

 

Krok 7: Wstawiamy do piekarnika na 5 min, żeby smaki przeniknęły przez siebie. Piekarnik nagrzany do 200 stopni.





Do tarty przygotowałam sałatkę z roszponki z dodatkiem mieszanki ze stratego ząbka czosnku, łyżeczki miodu, śliwek suszonych i odrobiną oliwy z oliwek. 

Zobacz również

Pierogi z mięsem w sosie ze smardzów

Pierogi z mięsem w sosie ze smardzów

Przygotowanie: Krok 1: Mięso oraz warzywa zemleć w maszynce do mięsa i trzymać w osobnych...

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Przygotowanie schabowych: Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier...
Komentarze (1)
1
Gość
bozydar
2013-12-19 14:17:33

Jestem za! Nareszcie zdrowa - nie ciężka potrawa świąteczna! SUPER! :D

Twój komentarz
Ocena