Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą

Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą

Święta to u mnie czas delikatnych sprzeczek o pozycję w kuchni u mojej Mamy. To kobieta, która będzie tam zawsze rządzić, ale od czasu do czasu pozwala mi na kulinarne swawole. Postanowiłam zrobić coś, co okazało się jednym z faworytów wśród ulubionych świątecznych przepisów mojej Mamy.


Przygotowanie tarty:
 

Krok 1: Mąkę, masło, proszek, sól i mleko zagniatamy dokładnie, odstawiamy na 15 min do lodówki.

 

Krok 2: Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 1cm i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Krok 3: Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem.

 

Krok 4: Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 min.

 

 

Przygotowanie wierzchu:
 

Krok 1: Buraka obieramy i trzemy na tarce na grubym oczku, a grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 min.

 

Krok 2: Buraki i grzyby wraz z wodą wrzucamy na patelnię i smażymy aż woda wyparuje, solimy.

 

Krok 3: Dodajemy łyżkę masła i smażymy na średnim ogniu, po 5 minutach dodajemy szklankę wody.

 

Krok 4: Dodajemy kolejną szklankę wody, gdy poprzednia wyparowała, a gdy ta odparuje dodajemy ocet balsamiczny, smażymy jeszcze 5 min.

 

Krok 5: Ścieramy na patelnię mozzarele, porządnie pieprzymy.

 

Krok 6: Na upieczoną tarte nakładamy usmażone buraczki z grzybami oraz cząstki wędzonej makreli.

 

Krok 7: Wstawiamy do piekarnika na 5 min, żeby smaki przeniknęły przez siebie. Piekarnik nagrzany do 200 stopni.





Do tarty przygotowałam sałatkę z roszponki z dodatkiem mieszanki ze stratego ząbka czosnku, łyżeczki miodu, śliwek suszonych i odrobiną oliwy z oliwek. 

Komentarze


2.00/5 1 1
2

Jestem za! Nareszcie zdrowa - nie ciężka potrawa świąteczna! SUPER! :D

Zobacz również


Spaghetti z natką, miodem, sosem sojowym i wędzoną...


Przychodzę z pracy, mam zero sił na cokolwiek, jedyną potrzebę jaką odczuwam, to...

Brodetto czyli gęsta zupa rybna


Zastanawiałam się długo jak nazwać po polsku Brodetto. Jest to coś w rodzaju zupy...

Grillowana sałata rzymska z sosem z wędzonej makreli


Grill przeważnie kojarzy się z mięsnymi propozycjami, a tu proszę bardzo pyszna...