Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i musem z groszku zielonego
Szef kuchni powinien być kreatorem. Kreując danie, staram się więc nie nawiązywać zbytnio do jego oryginalnego przepisu, tylko wymyślam je sam, na nowo. Tak było i w tym przypadku. Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu i stanie się inspiracją na walentynkową kolację lub wystawny obiad.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miseczki dać 2 łyżki oliwy cytrynowej, musztardę, syrop klonowy i posiekane drobno zioła. Produkty dokładnie wymieszać.
Krok 2: Jagnięcinę oczyścić, a następnie natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Ziemniaki zalać bulionem, dodać szafran, masło oraz doprawić do smaku solą i gotować do miękkości. Warzywa oczyścić i zblanszować.
Krok 3: Groszek przełożyć do garnka, zalać na równo wodą, dodać miętę, oliwę cytrynową, sól i pieprz, a następnie nastawić do gotowania.
Krok 4: Gdy groszek będzie już miękki, odcedzić z wody, zmiksować w jednolitą masę i przetrzeć przez drobne sito.
Krok 5: Jagnięcinę obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni, włożyć do nagrzanego piekarnika na 190°C i piec przez około 10 minut (według własnego upodobania). Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić ją na 2 minuty na bok, by mięso odpoczęło.
Krok 6: Tak przygotowaną jagnięcinę pokroić na kawałki, położyć na talerzu i oprószyć solą morską, pieprzem oraz skropić oliwą cytrynową.
Krok 7: Na rozgrzaną patelnię dać kilka kropli oliwy cytrynowej, masło klarowane i delikatnie podsmażyć na niej wszystkie warzywa i ziemniaki, doprawiając do smaku solą.
Krok 8: Warzywa dołożyć do mięsa, dodać mus z groszku zielonego.
Przysłowiową wisienką na torcie będzie udekorowanie dania posiekaną świeżą miętą.
może i pomysłowe, ale wygląda... dziwnie