Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i...

Mięso i drób

Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i musem z groszku zielonego

Ulubione1
Trudność

Szef kuchni powinien być kreatorem. Kreując danie, staram się więc nie nawiązywać zbytnio do jego oryginalnego przepisu, tylko wymyślam je sam, na nowo. Tak było i w tym przypadku. Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu i stanie się inspiracją na walentynkową kolację lub wystawny obiad.

Tomasz  Leśniak
Tomasz Leśniak
Mówią o nim „futbolowy mistrz". Gotował wszakże dla najlepszych światowych drużyn piłkarskich m.in. Realu Madryt, FC Sevilla, Celtic Glasgow, Blackburn, FC Basel. Od 7 lat współpracuje z Reprezentacją Polski w piłce nożnej, jako jej szef kuchni. Na co dzień „szaleje" kulinarnie w restauracjach krakowskiego Hotelu Sheraton.

Składniki

Receptura na 4 porcje

 

Składniki:
- 880 g kotlecików jagnięcych NZ
- oliwa cytrynowa
- 20 g musztardy Pommery do marynaty
- 1 łyżka syropu klonowego
- świeży tymianek cytrynowy
- świeży rozmaryn
- sól morska, pieprz czarny do smaku
- 200 g świeżych warzyw sezonowych
- masło klarowane

- 250 g obranych ziemniaków

- szczypta szafranu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 ml bulionu drobiowego
- sól

- 400 g łuskanego groszku zielonego
- oliwa cytrynowa
- świeża mięta
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
 

Krok 1: Do miseczki dać 2 łyżki oliwy cytrynowej, musztardę, syrop klonowy i posiekane drobno zioła. Produkty dokładnie wymieszać.
 

Krok 2: Jagnięcinę oczyścić, a następnie natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Ziemniaki zalać bulionem, dodać szafran, masło oraz doprawić do smaku solą i gotować do miękkości. Warzywa oczyścić i zblanszować.
 

Krok 3: Groszek przełożyć do garnka, zalać na równo wodą, dodać miętę, oliwę cytrynową, sól i pieprz, a następnie nastawić do gotowania.
 

Krok 4: Gdy groszek będzie już miękki, odcedzić z wody, zmiksować w jednolitą masę i przetrzeć przez drobne sito.
 

Krok 5: Jagnięcinę obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni, włożyć do nagrzanego piekarnika na 190°C i piec przez około 10 minut (według własnego upodobania). Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić ją na 2 minuty na bok, by mięso odpoczęło.
 

Krok 6: Tak przygotowaną jagnięcinę pokroić na kawałki, położyć na talerzu i oprószyć solą morską, pieprzem oraz skropić oliwą cytrynową.
 

Krok 7: Na rozgrzaną patelnię dać kilka kropli oliwy cytrynowej, masło klarowane i delikatnie podsmażyć na niej wszystkie warzywa i ziemniaki, doprawiając do smaku solą.
 

Krok 8: Warzywa dołożyć do mięsa, dodać mus z groszku zielonego.





Przysłowiową wisienką na torcie będzie udekorowanie dania posiekaną świeżą miętą. 

Zobacz również

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Przygotowanie:   Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1...

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i cytryny

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i...

Przygotowanie:   Krok 1: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o...
Komentarze (1)
1
mariusz
mariusz
2014-02-21 15:31:01

może i pomysłowe, ale wygląda... dziwnie

Twój komentarz
Ocena