Jagnięce pulpeciki z rozmarynem w sosie ze świeżego kopru
Jagnięcina wyróżnia się bardzo delikatnym mięsem, pod warunkiem, że jagnię miało nie więcej niż 12 miesięcy. Stosując odpowiednie przyprawy, czy zioła możemy uzyskać całkiem niezły smak, który urozmaici nasz obiad. Starajmy się, aby jagnięcina miała jak najmniej tłuszczu, ponieważ to właśnie on kryje w sobie ten specyficzny smak i zapach, który nie jest zbyt pozytywnie odbierany przez szerokie grono smakoszy.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso obieramy z błonek, mielimy i odstawiamy. W moździerzu ugniatamy czosnek, prażoną cebulę, cynamon i rozmaryn, dodajemy oliwę i dobrze mieszamy.
Krok 2: Zaprawę z moździerza przekładamy do mięsa, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy w mące. Na gorącą patelnię wlewamy olej z pestek winogron i smażymy pulpeciki aż zrobią się lekko brązowe na dość dużym ogniu.
Krok 4: Po usmażeniu przekładamy pulpety do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy posiekany koper i gotujemy ok 10 minut. Następnie z pozostałej mąki robimy zaprawę zagęszczającą i zagęszczamy sos.
Podajemy z kaszą kuskus lub dzikim ryżem. Pamiętajmy aby nie przesadzić z czosnkiem, ponieważ delikatny aromat możemy zamienić w bardzo intensywny i niezbyt pożądany zapach.