Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Przepisy


Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Główną zasadą, którą należy się kierować podczas przyrządzania risotto jest balans pomiędzy jego konsystencją a stopniem ugotowania ryżu. Risotto powinno być kremowe, w żadnym wypadku nie sypkie, ani płynne jak zupa. O ile konsystencja jest łatwa w uzyskaniu, to stopień ugotowania ryżu jest trudniejszy. Najlepszy ryż do risotto to Arborio. Tą odmianę o wiele łatwiej ugotować al dente, czyli żeby ziarenka były jeszcze twardawe w środku.


Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.

Krok 2: Oliwę rozgrzać na patelni.

Krok 3: Dodać ryż i cebulę, a następnie smażyć, aż cebula się lekko zeszkli.

Krok 4: Zalać wszystko winem i poczekać, aż odparuje się alkohol.

Krok 5: Dodać wywar, tak by przykryć ryż, posolić i gotować na małym ogniu często mieszając.

Krok 6: W międzyczasie oczyścić krewetki. Należy usunąć głowę i cały pancerz. Wierzch krewetki należy naciąć na głębokość około 3-4mm w celu usunięcia jelita (takiej czarnej nitki).

Krok 7: Połowę krewetek kroimy w kostkę.

Krok 8: Gdy ryż jest prawie gotowy ( na około 3-4 minuty przed końcem gotowania) dodajemy krewetki w całości oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 9: Po tym czasie wyłączamy risotto z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę krewetki. Wystarczy im temperatura ryżu, aby ugotować się idealnie.

Krok 10: Gdy krewetki nabiorą różowo-pomarańczowego koloru danie jest prawie gotowe.

Krok 11: Zimne masło nabijamy na widelec i mieszamy nim risotto. Roztapiające się masło nada daniu aksamitnej konsystencji.

Krok 12: Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli danie wydaje nam się zbyt suche, najlepiej dodać odrobinę wywaru i dodać troszeczkę więcej masła.





Krewetki surowe mają kolor szary lub wpadający w beżowy. Dopiero pod wpływem temperatury zmieniają barwę. Jeżeli nie mamy pewności, że owoce morza są świeże, lepiej kupić je głęboko mrożone. Smak bardzo podobny do świeżych i mamy gwarancję, że nie przeleżały na półce tygodnia w oczekiwaniu, aż jakiś klient się nad nimi zlituje.

Komentarze


2.00/5 1 1
2

ok

Zobacz również


Polędwiczki wieprzowe w sosie z masła orzechowego, z...


Dziś był obiad na śniadanie. Wszystko przez to, że nie mogłam się doczekać smaku...

Brodetto czyli gęsta zupa rybna


Zastanawiałam się długo jak nazwać po polsku Brodetto. Jest to coś w rodzaju zupy...

Limonkowe risotto ze szpinakiem


Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz...