Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Przepisy


Maślane risotto z krewetkami tygrysimi

Główną zasadą, którą należy się kierować podczas przyrządzania risotto jest balans pomiędzy jego konsystencją a stopniem ugotowania ryżu. Risotto powinno być kremowe, w żadnym wypadku nie sypkie, ani płynne jak zupa. O ile konsystencja jest łatwa w uzyskaniu, to stopień ugotowania ryżu jest trudniejszy. Najlepszy ryż do risotto to Arborio. Tą odmianę o wiele łatwiej ugotować al dente, czyli żeby ziarenka były jeszcze twardawe w środku.


Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.

Krok 2: Oliwę rozgrzać na patelni.

Krok 3: Dodać ryż i cebulę, a następnie smażyć, aż cebula się lekko zeszkli.

Krok 4: Zalać wszystko winem i poczekać, aż odparuje się alkohol.

Krok 5: Dodać wywar, tak by przykryć ryż, posolić i gotować na małym ogniu często mieszając.

Krok 6: W międzyczasie oczyścić krewetki. Należy usunąć głowę i cały pancerz. Wierzch krewetki należy naciąć na głębokość około 3-4mm w celu usunięcia jelita (takiej czarnej nitki).

Krok 7: Połowę krewetek kroimy w kostkę.

Krok 8: Gdy ryż jest prawie gotowy ( na około 3-4 minuty przed końcem gotowania) dodajemy krewetki w całości oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 9: Po tym czasie wyłączamy risotto z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę krewetki. Wystarczy im temperatura ryżu, aby ugotować się idealnie.

Krok 10: Gdy krewetki nabiorą różowo-pomarańczowego koloru danie jest prawie gotowe.

Krok 11: Zimne masło nabijamy na widelec i mieszamy nim risotto. Roztapiające się masło nada daniu aksamitnej konsystencji.

Krok 12: Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli danie wydaje nam się zbyt suche, najlepiej dodać odrobinę wywaru i dodać troszeczkę więcej masła.





Krewetki surowe mają kolor szary lub wpadający w beżowy. Dopiero pod wpływem temperatury zmieniają barwę. Jeżeli nie mamy pewności, że owoce morza są świeże, lepiej kupić je głęboko mrożone. Smak bardzo podobny do świeżych i mamy gwarancję, że nie przeleżały na półce tygodnia w oczekiwaniu, aż jakiś klient się nad nimi zlituje.

Komentarze


2.00/5 1 1
2

ok

Zobacz również


Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie


Poszukując pomysłu na wczorajszy obiad, nie mogłem zdecydować się na konkretne danie....

Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na brązowym ryżu


Przepis ten zaskoczył mnie samą. Chęć dokonania eksperymentu kulinarnego była...

Risotto z groszkiem i serem owczym


Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Nie być ani za suche ani zbyt wodniste....