Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Muffinki czekoladowe

Ciasta i desery

Muffinki czekoladowe

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Zimowe popołudnie i ochota na czekoladę? Nic może być nic lepszego od muffinek pełnych czekolady. Musicie spróbować tego przepisu bo naprawdę warto.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 tabliczki czekolady (ja dałem jedną mleczną i jedną deserową)

- 150g masła

- 1 szklanka cukru

- 2 jajka

- 170ml mleka

- 2 łyżki kakao

- łyżka cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- pół łyżeczki sody

- 300g mąki

Przygotowanie:

 

Krok 1: Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, masło roztapiamy. Do miski dajemy jajka i miksujemy je wraz z mlekiem.

 

Krok 2: Do osobnej miski dajemy wszystkie sypkie składniki wraz z pokrojoną wcześniej czekoladą.

 

Krok 3: Masę jajeczną dodajemy do całości i mieszamy wszystko ze sobą, by nie było widać surowej mąki.

 

Krok 4: Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki i pieczemy ok 40/50 min (wszystko w zależności do piekarnika) w temperaturze 190 stopni.

 

 

 

Podczas pieczenia cały czas musimy sprawdzać patyczkiem czy są już upieczone.

Zobacz również

Zapiekane jabłko z miodem, makiem i rodzynkami

Zapiekane jabłko z miodem, makiem i rodzynkami

Przygotowanie:   Krok 1: Obcinamy sam wierzch jabłka, tak żeby jabłko miało przykrywkę z...

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Przygotowanie: Krok 1: Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, całosć rozcieramy. Wlewamy letnie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena