Muffiny z bananami i czekoladą
Widok muffina naturalnie popękanego podczas wypiekania jest czymś niesamowicie oryginalnym i niepowtarzalnym, co sprawia że te niepozorne smakołyki aż proszą się aby je zjeść. Bardzo szybko się je przygotowuje i nie wymagają zbyt skomplikowanych operacji kuchennych.
Przygotowanie:
Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blaszane foremki na muffiny przed nałożeniem masy należy natłuścić, najlepiej masłem.
Krok 2: Czekoladę siekamy na małe kawałki, następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz banana i mieszamy, na końcu dodajemy banana skrojonego w drobną kostkę i lekko mieszamy.
Krok 3: Powstałą masę przekładamy do foremek po brzegi i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C
Pamiętajmy, aby na najniższy poziom piekarnika, na czas pieczenia wstawić małe naczynie z wodą, tym sposobem zwiększymy wilgotność w piekarniku co spowoduje, że muffiny po wypieczeniu nie będą zbyt wysuszone.