Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Crostata (tarta włoska) z migdałami i kremem z...

Przepisy


Crostata (tarta włoska) z migdałami i kremem z panna cotty

Niedawno odwiedziła mnie Ciocia, która jest zwolenniczką kilkupiętrowych ciast i tortów. Właściwie "zwolennicza" to za słabe słowo wobec tego jak uwielbia je piec i jeść. Znowu zaryzykowałam i postanowiłam przekupić jej kubki smakowe prościutką kruchą tartą z migdałami i kremem. Postawiłam na intensywność smaków cienkiego spodu i delikatność kremu. 


Przygotowanie:


Krok 1: Mąkę, masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli zagniatamy na zwarte ciasto. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
 

Krok 2: Śmietankę, cukier i cukier waniliowy dajemy do garnka i trzymamy tak długo aż śmietanka zacznie się podnosić (tworzy się delikatna pianka).
 

Krok 3: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i mieszamy z ciepłą jeszcze śmietanką.
 

Krok 4: Ciasto wałkujemy, wrzucamy do formy z papierem do pieczenia. Nabijamy zgniecione migdały w ciasto.
 

Krok 5: Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 min.
 

Krok 6: Ostudzoną śmietankę wkładamy do lodówki na ok. 1h 30min.
 

Krok 7: Crostate łamiemy, lub kroimy na mniejsze kawałki, a na nią kładziemy zwarty krem panna cotta.



Jeśli dodamy więcej żelatyny, nasza panna cotta zetnie się i będzie bardziej jędrna. Zamiennikiem żelatyny może być agar, który jest pochodzenia roślinnego. 

Komentarze


1.67/5 3 3
5

super przepis na deser!


Fajny przepis- lecz dość czasochłonny :)


Ja zamiast migdałów dałem orzechy laskowe - ciacho jest pyszne :) Polecam w każdym wydaniu .

Zobacz również


Tarta z jabłkami i sezamem


Delikatna sprzeczka o szarlotkę z moją Mamą, doprowadziła do rodzinnego starcia...

Kakaowa tarta z białą czekoladą, imbirem i orzechami


Barwniki i dodatkowe walory smakowe mogą być dodawane za pomocą naturalnych...

Tarta z waniliowym serkiem i malinami


Gdy temperatura za oknem spada, w mojej kuchni zawsze pojawia się coś na osłodę....