Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Crostata (tarta włoska) z migdałami i kremem z...

Przepisy

Crostata (tarta włoska) z migdałami i kremem z panna cotty

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 40min + 1h 30min dla schłodzenia deseru

Niedawno odwiedziła mnie Ciocia, która jest zwolenniczką kilkupiętrowych ciast i tortów. Właściwie "zwolennicza" to za słabe słowo wobec tego jak uwielbia je piec i jeść. Znowu zaryzykowałam i postanowiłam przekupić jej kubki smakowe prościutką kruchą tartą z migdałami i kremem. Postawiłam na intensywność smaków cienkiego spodu i delikatność kremu. 

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 4 porcje:

- 150g mąki

- 80g masła

- 60g cukru pudru

- jedno żółtko z dużego jajka

- szczypta soli

- garść migdałów

- 250ml śmietanki kremówki 30%

- 2 łyżki cukru

- saszetka cukru wanilinowego

- łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:


Krok 1: Mąkę, masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli zagniatamy na zwarte ciasto. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
 

Krok 2: Śmietankę, cukier i cukier waniliowy dajemy do garnka i trzymamy tak długo aż śmietanka zacznie się podnosić (tworzy się delikatna pianka).
 

Krok 3: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i mieszamy z ciepłą jeszcze śmietanką.
 

Krok 4: Ciasto wałkujemy, wrzucamy do formy z papierem do pieczenia. Nabijamy zgniecione migdały w ciasto.
 

Krok 5: Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 min.
 

Krok 6: Ostudzoną śmietankę wkładamy do lodówki na ok. 1h 30min.
 

Krok 7: Crostate łamiemy, lub kroimy na mniejsze kawałki, a na nią kładziemy zwarty krem panna cotta.



Jeśli dodamy więcej żelatyny, nasza panna cotta zetnie się i będzie bardziej jędrna. Zamiennikiem żelatyny może być agar, który jest pochodzenia roślinnego. 

Zobacz również

Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i marchwi

Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i...

Przygotowanie: Krok 1: Szalotki obieramy, kroimy na pół i wrzucamy na rozgrzaną na patelni...

Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Młoda kapusta zasmażana na serwatce

Przygotowanie: Krok 1: Kapustę i marchew drobno szatkujemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę...
Komentarze (3)
3
boskikuba
boskikuba
2013-07-19 14:41:09

Ja zamiast migdałów dałem orzechy laskowe - ciacho jest pyszne :) Polecam w każdym wydaniu .

jackowkuchni
jackowkuchni
2013-07-15 14:15:24

Fajny przepis- lecz dość czasochłonny :)

callmechef
callmechef
2013-05-28 10:18:01

super przepis na deser!

Twój komentarz
Ocena