Crostata (tarta włoska) z migdałami i kremem z panna cotty
Niedawno odwiedziła mnie Ciocia, która jest zwolenniczką kilkupiętrowych ciast i tortów. Właściwie "zwolennicza" to za słabe słowo wobec tego jak uwielbia je piec i jeść. Znowu zaryzykowałam i postanowiłam przekupić jej kubki smakowe prościutką kruchą tartą z migdałami i kremem. Postawiłam na intensywność smaków cienkiego spodu i delikatność kremu.
Przygotowanie:
Krok 1: Mąkę, masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli zagniatamy na zwarte ciasto. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Krok 2: Śmietankę, cukier i cukier waniliowy dajemy do garnka i trzymamy tak długo aż śmietanka zacznie się podnosić (tworzy się delikatna pianka).
Krok 3: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i mieszamy z ciepłą jeszcze śmietanką.
Krok 4: Ciasto wałkujemy, wrzucamy do formy z papierem do pieczenia. Nabijamy zgniecione migdały w ciasto.
Krok 5: Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 min.
Krok 6: Ostudzoną śmietankę wkładamy do lodówki na ok. 1h 30min.
Krok 7: Crostate łamiemy, lub kroimy na mniejsze kawałki, a na nią kładziemy zwarty krem panna cotta.
Jeśli dodamy więcej żelatyny, nasza panna cotta zetnie się i będzie bardziej jędrna. Zamiennikiem żelatyny może być agar, który jest pochodzenia roślinnego.
super przepis na deser!
Fajny przepis- lecz dość czasochłonny :)
Ja zamiast migdałów dałem orzechy laskowe - ciacho jest pyszne :) Polecam w każdym wydaniu .