Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Kakaowa tarta z białą czekoladą, imbirem i...

Ciasta i desery

Kakaowa tarta z białą czekoladą, imbirem i orzechami

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 60 minut

Barwniki i dodatkowe walory smakowe mogą być dodawane za pomocą naturalnych składników.

Tym razem posłużyło mi do tego kakao. Kilka łyżek kakao i przepis zmienia swoje oblicze.

Znudziły mi się tarty z kremami, dlatego ostatnio uparłam się na dodatki w postaci rozpuszczonej czekolady, przeróżnych orzechów, takich jak nerkowce, pistacje, laskowe czy włoskie. Imbir to element zaskoczenia, sami spróbujcie.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 200g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 100g schłodzonego masła
- 50g cukru pudru
- 2 jajka
- mleko (jeśli ciasto nie będzie się chciało wyrabiać,trzeba będzie odrobinę dolać)
- 150g orzechów włoskich
- biała czekolada
- imbir świeży

Przygotowanie ciasta:
 

Krok 1: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem pudrem i masłem, a następnie dodajemy jajka. Jeśli ciasto nie chce się wyrabiać, powinniśmy dodać odrobinę mleka. 

Krok 2: Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 min do lodówki.

Krok 3: Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wstawiamy do formy. Nakłuwamy je gęsto widelcem, żeby powstały dziurki.

Krok 4: Dzięki temu ciasto nie wyrośnie nam podczas pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i trzymamy tam około 15 minut.

 

Przygotowanie wierzchu:
 

Krok 1: Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w kąpieli wodnej, dodajemy 4 kopiate łyżki startego imbiru i wylewamy na ostudzoną tartę.

Krok 2: Orzechy włoskie prażymy bez tłuszczu na patelni. Musimy uważać, żeby się nie nam spaliły a tylko zarumieniły.

Krok 3: Kiedy są gotowe, posypujemy nimi tartę.



Tarta przed podaniem miała przestygnąć, jednak nikt na to nie miał cierpliwości. Zjedli ją nawet najwięksi przeciwnicy białej czekolady. Pięknie spisała się jako prezent urodzinowy dla przyjaciółki. 

Zobacz również

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Przygotowanie: Ciasto kruche: Krok 1: Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z...

Mrożony krem pomarańczowy

Mrożony krem pomarańczowy

Przygotowanie: Krok 1: Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Krok 2: Sok...
Komentarze (2)
2
Gość
capitalclub
2013-07-23 08:11:57

Super pomysł choć ja zamiast orzechów włoskich daję czasem orzechy laskowe bądź pestki dyni - smak jest wtedy dość ciekawy, ale mnie bardzo smakuje :)

czekoladowajagoda
czekoladowajagoda
2013-07-22 11:32:58

Extra pomysł - smak jest nieziemski . Od dziś często będę robiła tartę właśnie z tego przepisu ! :-)

Twój komentarz
Ocena