Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Pizza na cienkim cieście z karmelizowaną cebulą...

Dania główne

Pizza na cienkim cieście z karmelizowaną cebulą i ricottą

Ulubione0
Trudność

Na szczęście pizza nie rządzi się żadnymi zasadami, dlatego nie ma co upierać się przy tym jaką grubość powinno mieć ciasto, z czego ma być zrobione, czy jakie składniki musi posiadać. W tym wypadku panuje zupełny freestyle i indywidualne upodobania.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 cebule czerwone
- 1 łyżka miodu
- sporo pieprzu
- 2 łyżki masła
- 200g sera ricotta

Przygotowanie:

Krok 1: Drożdze rozpuszczamy z cukrem, odrobiną wody i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
 

Krok 2: Mąkę, sól, oliwę, drożdże i wodę, wyrabiamy aż uzyskamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1,5h w ciepłe mejsce.
 

Krok 3: Cebulę kroimy w piórka, solimy i szklimy na maśle, dodajemy miód i dusimy na małym ogniu przez 1h od czasu do czasu dolewając wody, żeby cebula się nie przypaliła. Na końcu dodajemy pieprz.
 

Krok 4: Ciasto walkujemy na cienki placek, na wierzch dodajemy cebulę i cząstki ricotty.
 

Krok 5: Pieczemy przez 12 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni
 


Jeśli nie chcemy przygotowywać we własnym zakresie czerwonej cebuli, możemy sięgnąć po sklepową wersję konfitury z tejże cebuli, z kolei ser risotta można zamienić na ser feta lub mozzarella. Jakie to proste!

Zobacz również

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie: Krok 1: Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie...

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką...

Przygotowanie: Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy...
Komentarze (2)
2
Krysiawkuchni
Krysiawkuchni
2013-07-29 15:02:27

Niestety ale ten przepis do mnie nie dociera;/ Wolę zrobić pizze po swojemu z dużą ilością dodatków, oczywiście takich jakie lubię. Ale liczy się pomysłowość :)

Gość
igarny
2013-06-06 14:44:05

domowa pizza! rewelacja

Twój komentarz
Ocena