Pizza na cienkim cieście z karmelizowaną cebulą i ricottą
Na szczęście pizza nie rządzi się żadnymi zasadami, dlatego nie ma co upierać się przy tym jaką grubość powinno mieć ciasto, z czego ma być zrobione, czy jakie składniki musi posiadać. W tym wypadku panuje zupełny freestyle i indywidualne upodobania.
Przygotowanie:
Krok 1: Drożdze rozpuszczamy z cukrem, odrobiną wody i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
Krok 2: Mąkę, sól, oliwę, drożdże i wodę, wyrabiamy aż uzyskamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1,5h w ciepłe mejsce.
Krok 3: Cebulę kroimy w piórka, solimy i szklimy na maśle, dodajemy miód i dusimy na małym ogniu przez 1h od czasu do czasu dolewając wody, żeby cebula się nie przypaliła. Na końcu dodajemy pieprz.
Krok 4: Ciasto walkujemy na cienki placek, na wierzch dodajemy cebulę i cząstki ricotty.
Krok 5: Pieczemy przez 12 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni
Jeśli nie chcemy przygotowywać we własnym zakresie czerwonej cebuli, możemy sięgnąć po sklepową wersję konfitury z tejże cebuli, z kolei ser risotta można zamienić na ser feta lub mozzarella. Jakie to proste!
domowa pizza! rewelacja
Niestety ale ten przepis do mnie nie dociera;/ Wolę zrobić pizze po swojemu z dużą ilością dodatków, oczywiście takich jakie lubię. Ale liczy się pomysłowość :)