Kluski na parze z masłem i serem
W ciągu trzech dni goszczenia bliskich mi osób, zrobiłam chyba 30 bucht. Tak buchty, to kluski na parze, znane jako pyzy. Super sprawa, jeśli chcemy znaleźć zamiennik białego pieczywa. Uwielbiam je, a czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest całkiem przyjemny. Przez godzinkę czytam książkę, a potem się zajadam.
Przygotowanie klusek:
Krok 1: Drożdże, mleko, cukier i 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Krok 2: Pozostałą mąkę, jajka, sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem.
Krok 3: Rozpuszczamy 3 łyżki masła i ostudzone dodajemy do zagniecionego ciasta.
Krok 4: Ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem (ok 1h).
Krok 5: Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średnicy około 5cm.
Krok 6: Gotujemy na parze przez około 10 min (w trakcie gotowania, kluski będą rosły).
Przygotowanie masła:
Krok 1: Masło rozpuszczamy i dodajemy pozostałe składniki.
Dodatki do klusek na parze, to Wasza inwencja twórcza. Ja proponuję dodanie ziaren takich jak siemię lniane.