Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Kluski na parze z masłem i serem

Przepisy


Kluski na parze z masłem i serem

W ciągu trzech dni goszczenia bliskich mi osób, zrobiłam chyba 30 bucht. Tak buchty, to kluski na parze, znane jako pyzy. Super sprawa, jeśli chcemy znaleźć zamiennik białego pieczywa. Uwielbiam je, a czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest całkiem przyjemny. Przez godzinkę czytam książkę, a potem się zajadam.


Przygotowanie klusek:

 

Krok 1: Drożdże, mleko, cukier i 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

 

Krok 2: Pozostałą mąkę, jajka, sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem.

 

Krok 3: Rozpuszczamy 3 łyżki masła i ostudzone dodajemy do zagniecionego ciasta.

 

Krok 4: Ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem (ok 1h).

 

Krok 5: Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średnicy około 5cm.

 

Krok 6: Gotujemy na parze przez około 10 min (w trakcie gotowania, kluski będą rosły).

 

 

Przygotowanie masła:

 

Krok 1: Masło rozpuszczamy i dodajemy pozostałe składniki.

 

 

 

Dodatki do klusek na parze, to Wasza inwencja twórcza. Ja proponuję dodanie ziaren takich jak siemię lniane.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Puszyste babeczki z rumem


Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. To ciasto od lat dumnie urozmaica...

Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i...


W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in....

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności