Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Kluski na parze z masłem i serem

Przepisy

Kluski na parze z masłem i serem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 1 h 30 min

W ciągu trzech dni goszczenia bliskich mi osób, zrobiłam chyba 30 bucht. Tak buchty, to kluski na parze, znane jako pyzy. Super sprawa, jeśli chcemy znaleźć zamiennik białego pieczywa. Uwielbiam je, a czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest całkiem przyjemny. Przez godzinkę czytam książkę, a potem się zajadam.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na kluski:

 

- 3 dag świeżych drożdży

- 500g mąki

- szklanka ciepłego mleka

- 2 jajka

- łyżka cukru

- szczypta soli

- 3 łyżki masła

 

Składniki na masło:

 

- 70g masła

- 2 łyżki siemienia lnianego

- sól morska

- pieprz czarny

Przygotowanie klusek:

 

Krok 1: Drożdże, mleko, cukier i 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

 

Krok 2: Pozostałą mąkę, jajka, sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem.

 

Krok 3: Rozpuszczamy 3 łyżki masła i ostudzone dodajemy do zagniecionego ciasta.

 

Krok 4: Ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem (ok 1h).

 

Krok 5: Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średnicy około 5cm.

 

Krok 6: Gotujemy na parze przez około 10 min (w trakcie gotowania, kluski będą rosły).

 

 

Przygotowanie masła:

 

Krok 1: Masło rozpuszczamy i dodajemy pozostałe składniki.

 

 

 

Dodatki do klusek na parze, to Wasza inwencja twórcza. Ja proponuję dodanie ziaren takich jak siemię lniane.

Zobacz również

Schab smażony w konfiturze śliwkowej z ziemniakami z patelni

Schab smażony w konfiturze śliwkowej z...

Przygotowanie: Krok 1: Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w talarki o grubości około 5mm....

Filet z kurczaka z holenderskim sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Filet z kurczaka z holenderskim sosem...

Przygotowanie: Krok 1: Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i doprawić solą i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena