Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną
Kapustę parzymy we wrzątku w celu zdjęcia z niej liści. Na patelnie wrzucamy skrojony w kostkę boczek, smażymy 5 minut do momentu wytopienia odrobiny tłuszczu, następnie dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone i dusimy do miękkości (ok. 20 minut). Ryż gotujemy tak aby był lekko sprężysty. Do dużego naczynia wsypujemy ugotowany ryż i podsmażone mięso z cebulą i boczkiem. Następnie wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do liści kapusty i zwijamy. Rozgrzewamy na patelni olej i na wysokim ogniu obsmażamy gołąbki po 1 minucie z każdej strony, tak aby uzyskały piękny złoty kolor. Będziemy jeszcze potrzebować kilku parzonych liści kapusty do wyłożenia garnka, w którym udusimy nasze gołąbki.
Następną czynnością jest przygotowanie rondla, w którym udusimy nasze gołąbki.
Na dno rondla wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy parzonymi liśćmi kapusty. Na liściach kapusty układamy obsmażone wcześniej gołąbki i zalewamy piwem oraz kładziemy na wierzch 1 łyżkę masła i dusimy pod przykryciem ok 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy na wierzch obrane ze skórki i skrojone w drobną kostkę pomidory, które posypujemy solą i pieprzem i znów dusimy 20 minut. Następnie wlewamy na wierzch śmietanę i wsypujemy posiekany koperek, przykrywamy i znów dusimy na ogniu 15 minut.
Gotowe gołąbki wyciągamy na talerz i polewamy sosem powstałym w wyniku połączenia śmietany, pomidorów i koperku.
Proszę pamiętać aby w trakcie duszenia nie mieszać gołąbków ponieważ ulegną zniszczeniu.
Następną czynnością jest przygotowanie rondla, w którym udusimy nasze gołąbki.
Na dno rondla wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy parzonymi liśćmi kapusty. Na liściach kapusty układamy obsmażone wcześniej gołąbki i zalewamy piwem oraz kładziemy na wierzch 1 łyżkę masła i dusimy pod przykryciem ok 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy na wierzch obrane ze skórki i skrojone w drobną kostkę pomidory, które posypujemy solą i pieprzem i znów dusimy 20 minut. Następnie wlewamy na wierzch śmietanę i wsypujemy posiekany koperek, przykrywamy i znów dusimy na ogniu 15 minut.
Gotowe gołąbki wyciągamy na talerz i polewamy sosem powstałym w wyniku połączenia śmietany, pomidorów i koperku.
Proszę pamiętać aby w trakcie duszenia nie mieszać gołąbków ponieważ ulegną zniszczeniu.