Wieprzowina z sosem chrzanowym
Przygotowanie:
Krok 1: Łopatkę myjemy i dokładnie osuszamy. Zalewamy oliwą, piwem i dosypujemy przypraw (sól, pieprz, gałka, kminek, pieprz cayene).
Krok 2: Dokładnie smarujemy mięso marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Powinniśmy od czasu do czasu odwrócić je na drugą stronę.
Krok 3: Kiedy mięso odstało już odpowiednią ilość czasu, czas wziąć się z przygotowanie dania. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, wkładamy łopatkę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, na ok. 9h. Fakt, to długo, ale delikatność i smak mięsa udowodni, że warto było czekać.
Krok 4: Na koniec podpiekamy bułkę w piekarniku. Chrzan łączymy z jogurtem, a ogórki kroimy w cienkie plastry. Przygotowane mięso odrywamy widelcem (powinny powstawać tak zwany wióry) i wkładamy do bułki z sosem i ogórkami.
Świetne danie, ale jednak zbyt dużo czasu zajmuje przygotowanie go, co powoduje,że robię go bardzo rzadko.
Moim zdaniem jest to fajne jedzenia na jakieś imprezy typu grill, ale sporadycznie, bo po pierwsze jest przy tym dużo pracy, a po drugie przy jego przygotowaniu trzeba spędzić sporo czasu. Ogólnie pomysł jest dobry :)