Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Ratatouille z różnymi rodzajami mięs

Mięso i drób


Ratatouille z różnymi rodzajami mięs

Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i warzyw, czy też przypraw. Ta potrawa to istna uczta dla miłośników tego typu wariacji. Przygotowując to danie trzeba się odrobinę napracować, lecz dla prawdziwych miłośników gotowania to całkiem niezła frajda. Zapraszam na jednogarnkowe danie przepełnione mięsiwem, soczystymi warzywami oraz aromatycznymi przyprawami.


Przygotowanie:

Krok 1: Do garnka w którym będziemy dusić całą potrawę wrzucamy skrojony w paski boczek i podsmażamy do momentu wytopienia niewielkiej ilości tłuszczu, następnie zmniejszamy ogień do minimum.

Krok 2: Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy skrojony w grubszą kostkę udziec wołowy, smażymy 2 minuty ciągle mieszając w celu zrumienienia oraz zamknięcia porów w mięsie, następnie przekładamy mięso do gara z podsmażonym boczkiem. Czynność tę powtarzamy z każdym rodzajem mięsa.

Krok 3: Kiedy już wszystkie rodzaje mięsa znajdują się wraz z boczkiem w garnku całość zalewamy winem, dodajemy świeży rozmaryn , suszoną bazylię, następnie zwiększamy ogień i gotujemy aż płyn się zredukuje o połowę. Po zredukowaniu do garnka wrzucamy obrane ze skórki i skrojone w ćwiartki pomidory, zgniecione 2 ząbki czosnku oraz suszone pomidory odsączone z oliwy (nie wylewać oliwy bo się przyda) i całość dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę do momentu, aż mięso zmięknie.

Krok 4: Na patelnię wlewamy oliwę z suszonych pomidorów i podsmażamy na dużym ogniu cebulę skrojoną na większe kawałki, po podsmażeniu przekładamy do garnka z mięsiwem. Podobnie jak wcześniej było z mięsem tą czynność powtarzamy z pozostałymi warzywami (papryka i bakłażan).

Krok 5: Kiedy wszystkie składniki znajdują się już w jednym garze całość podlewamy lekko bulionem warzywnym, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość soli ze względu na to, że bulion też jest słony.

Krok 6: Wszystko dusimy razem jeszcze przez ok 20 minut pilnując aby warzywa się nie rozgotowały lecz były lekko chrupiące. Podajemy z kaszą kus kus lub po prostu ze świeżym pieczywem.




 

Pamiętajmy, aby potrawę dusić najlepiej w garnku z teflonowym wnętrzem lub takim, do którego nie będzie nic przywierało, ponieważ może się przypalić i wtedy nici z naszej uczty.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Polędwica wołowa na ostro


Po raz kolejny wracam do kuchni orientalnej, tym razem w roli głównej soczysta wołowina...

Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku...


Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu...

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną


Odwiedzając targ z warzywami, nie mogłam oprzeć się wszechobecnemu grzybowemu...