Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Ratatouille z różnymi rodzajami mięs

Mięso i drób

Ratatouille z różnymi rodzajami mięs

Ulubione2
Trudność

Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i warzyw, czy też przypraw. Ta potrawa to istna uczta dla miłośników tego typu wariacji. Przygotowując to danie trzeba się odrobinę napracować, lecz dla prawdziwych miłośników gotowania to całkiem niezła frajda. Zapraszam na jednogarnkowe danie przepełnione mięsiwem, soczystymi warzywami oraz aromatycznymi przyprawami.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 400 g chudego udźca wołowego,
- 300 g polędwicy wieprzowej,
- 300 g łopatki wieprzowej,
- 5 plastrów wędzonego boczku,
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 4 duże pomidory,
- 1 bakłażan,
- ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie,
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- świeży rozmaryn,
- suszona bazylia,
- sól i pieprz,
- oliwa

Przygotowanie:

Krok 1: Do garnka w którym będziemy dusić całą potrawę wrzucamy skrojony w paski boczek i podsmażamy do momentu wytopienia niewielkiej ilości tłuszczu, następnie zmniejszamy ogień do minimum.

Krok 2: Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy skrojony w grubszą kostkę udziec wołowy, smażymy 2 minuty ciągle mieszając w celu zrumienienia oraz zamknięcia porów w mięsie, następnie przekładamy mięso do gara z podsmażonym boczkiem. Czynność tę powtarzamy z każdym rodzajem mięsa.

Krok 3: Kiedy już wszystkie rodzaje mięsa znajdują się wraz z boczkiem w garnku całość zalewamy winem, dodajemy świeży rozmaryn , suszoną bazylię, następnie zwiększamy ogień i gotujemy aż płyn się zredukuje o połowę. Po zredukowaniu do garnka wrzucamy obrane ze skórki i skrojone w ćwiartki pomidory, zgniecione 2 ząbki czosnku oraz suszone pomidory odsączone z oliwy (nie wylewać oliwy bo się przyda) i całość dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę do momentu, aż mięso zmięknie.

Krok 4: Na patelnię wlewamy oliwę z suszonych pomidorów i podsmażamy na dużym ogniu cebulę skrojoną na większe kawałki, po podsmażeniu przekładamy do garnka z mięsiwem. Podobnie jak wcześniej było z mięsem tą czynność powtarzamy z pozostałymi warzywami (papryka i bakłażan).

Krok 5: Kiedy wszystkie składniki znajdują się już w jednym garze całość podlewamy lekko bulionem warzywnym, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość soli ze względu na to, że bulion też jest słony.

Krok 6: Wszystko dusimy razem jeszcze przez ok 20 minut pilnując aby warzywa się nie rozgotowały lecz były lekko chrupiące. Podajemy z kaszą kus kus lub po prostu ze świeżym pieczywem.




 

Pamiętajmy, aby potrawę dusić najlepiej w garnku z teflonowym wnętrzem lub takim, do którego nie będzie nic przywierało, ponieważ może się przypalić i wtedy nici z naszej uczty.

Zobacz również

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Przygotowanie: Krok 1: Udko z kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i podsmażamy je na maśle....

Orientalny schab

Orientalny schab

Przygotowanie: Krok 1: Mięso lekko rozbijamy i kroimy w paski w poprzek włókien, następnie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena