Befsztyk tatarski
Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej kreatywne podanie pozwala ukazać całą majestatyczność i ponadczasowość tak lubionego i kultowego dania. Potrawę tą najlepiej przygotować z wołowiny bardzo dobrej jakości, powinna być świeża, pochodzić ze sprawdzonego źródła.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso dokładnie myjemy, siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 2: Ogórki kiszone, kapary i cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Krok 3: Zmieloną wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi i oliwą z oliwek wg gustu i upodobań.
Krok 4: Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsab i formujemy okrąg.
Krok 5: Oddzielamybiałko od żółtka.
Krok 6: Obok tatara układamy żółtko, pokrojone w kostkę cebulkę, ogórki i kapary.
Tatara przygotowujemy z surowego mięsa, najlepiej podawać w tym samym dniu.