Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Bigos z młodą kapustą

Dania główne

Bigos z młodą kapustą

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 3h

Mam ogromny szacunek do kuchni staropolskiej, dlatego bardzo często źródłem inspiracji kulinarnych jest historia polskiej kuchni. Dzisiaj postanowiłem bazować na staropolskim przepisie na bigos lecz nie byłbym sobą, gdybym tam czegoś nie pozmieniał lub nie dodał czegoś od siebie. Oczywiście zawsze bazą bigosu jest kapusta kiszona, ze względu na dostępność nowalijek dołożyłem nutę młodej, delikatnej świeżej kapusty.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 0,5 kg wieprzowej karkówki
- 0,5 kg udźca wołowego
- 2 laski kiełbasy śląskiej dobrej jakości
- 0,2 kg boczku duńskiego
- 100 g suszonych leśnych grzybów (mix)
- 1 łyżka smalcu
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- ½ główki świeżej kapusty młodej
- 1 cebula
- 3 łyżki powidła śliwkowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Kilka suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 ząbki czosnku
- Suszone owoce jałowca
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Do garnka wrzucamy odciśniętą kapustę kiszoną, doprawiamy pieprzem, zgniecionymi owocami jałowca, liściem laurowym i zielem angielskim oraz zgniecionym czosnkiem i gotujemy ok 1,2 h, po tym czasie do kiszonej kapusty dodajemy posiekaną młodą kapustę i gotujemy jeszcze ok 0,5 h.

Krok 2: Grzyby gotujemy w małym garnku ok 20 minut, następnie odcedzamy nie wylewając wywaru, który dodajemy do gotującej się kapusty.

Krok 3: Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy po kolei: karkówkę i mięso wołowe skrojone w kostkę. Gdy się zarumieni przekładamy do innego naczynia i smażymy kiełbasę również skrojoną w kostkę. Gdy kiełbasa nam się podsmaży przekładamy do naczynia z wcześniej usmażonym mięsem i na tym samym tłuszczu smażymy boczek oraz cebulę posiekaną w kostkę.

Krok 4: Gdy kapusta się ugotuje dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mięso, kiełbasę oraz boczek i podsmażoną cebulę, a także wcześniej ugotowane grzyby. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1 h.

Krok 5: Po godzinnym gotowaniu dodajemy śliwki, oraz powidło i całość gotujemy jeszcze ok 10 minut ciągle mieszając. Na koniec możemy doprawić solą jeśli tego wymaga oczywiście.


 

Bigos jest najlepszy w kolejnym dniu po ugotowaniu i kilkukrotnym podgrzewaniu oraz wystudzaniu. Jeśli bigos jest za mało kwaśny należy dolać soków, które powstały z wyciśnięcia kiszonej kapusty.

Zobacz również

Tarta z pieczarkami, serem feta i świeżą roszponką

Tarta z pieczarkami, serem feta i świeżą...

Przygotowanie:  Krok 1: Mąkę, proszek, masło i sól mieszamy, a potem dodajemy mleko. Krok...

Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i rozmarynem

Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i...

Przygotowanie gofrów:   Krok 1: Oddzielamy białka od żółtek.   Krok 2: Białka ubijamy...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena