Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon
Uwielbiam własnej produkcji fast food. Znacznie odbiega jakością i smakiem od tych serwowanych w ulicznych barach. Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon grillowy, kiedy to godzinami mógłbym stać za sterami maszyny grillującej. Czas na serię potraw znad ognia, którymi chętnie się z Wami podzielę.
Przygotowanie:
Krok 1: Do moździerza wrzucamy czosnek, kmin, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2: Do miski wrzucamy zmieloną wołowinę, dodajemy jajko, posiekaną papryczkę chili oraz musztardę. Do mięsa dodajemy utartą oliwę z przyprawami i dokładnie wyrabiamy, najlepiej dłonią.
Krok 3: Rozgrzewamy ogień i kładziemy uformowane na kształt okrągłych placków mięso na ruszt. Pieczemy ok 8-10 minut z każdej strony od czasu do czasu przerzucając na drugą stronę.
Krok 4: Na 2 minuty przed końcem smażenia na ruszcie układamy również bułki do naszych burgerów, aby się podgrzały i zrobiły lekko chrupiące.
Krok 5: Serwujemy z warzywami wedle własnego uznania. Moją propozycją jest czerwona cebula i ogórek korniszon – prosto ale smacznie. Całość polewamy majonezem i francuską musztardą z dużą ilością gorczycy.
Pamiętajmy aby mięso piec tyle czasu ile wymaga grubość naszego burgera.
KaLOryczne, dobrze, że warzywa uwzględnili w przepisie. Ale w sumie na grillu to lepiej niz na tłuszczu