Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej
W końcu pojawiła się chwila do wykorzystania przy grillu. Uwielbiam, kiedy żar z rozpalonych do czerwoności brykietów tryska na mięso i warzywa, które pod wieloma postaciami lądują na ruszcie.
Grill to nieskończona ilość pomysłów na przygotowanie czegoś pysznego. Dzisiaj zapraszam na pyszne steki wołowe.
Przygotowanie:
Krok 1: Zioła prowansalskie mieszamy z pieprzem i pieprzem i nacieramy steki.
Krok 2: Miód mieszamy dokładnie z sosem sojowym i gorczycą.
Krok 3: Na rozgrzany ruszt kładziemy doprawione mięso i po 1 minucie pieczenia smarujemy z obu stron glazurą z miodu i sosu sojowego.
Krok 4: Steki pieczemy w zależności od upodobań:
- krwisty: po ok. 3 minuty z każdej strony
- średnio wypieczony: po ok. 4-5 minut z każdej strony
- dobrze wypieczony: po ok. 6-7 minut z każdej strony
Podajemy z musztardą francuską i pieczywem. Należy pamiętać, aby nie solić steków, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.
ok