Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze...

Mięso i drób

Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 30 min

W końcu pojawiła się chwila do wykorzystania przy grillu. Uwielbiam, kiedy żar z rozpalonych do czerwoności brykietów tryska na mięso i warzywa, które pod wieloma postaciami lądują na ruszcie.
Grill to nieskończona ilość pomysłów na przygotowanie czegoś pysznego. Dzisiaj zapraszam na pyszne steki wołowe.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 grube plastry rostbefu wołowego (ok 3-4 cm)
- zioła prowansalskie
- gorczyca
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- grubo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Zioła prowansalskie mieszamy z pieprzem i pieprzem i nacieramy steki.

Krok 2: Miód mieszamy dokładnie z sosem sojowym i gorczycą.

Krok 3: Na rozgrzany ruszt kładziemy doprawione mięso i po 1 minucie pieczenia smarujemy z obu stron glazurą z miodu i sosu sojowego.

Krok 4: Steki pieczemy w zależności od upodobań:
- krwisty: po ok. 3 minuty z każdej strony
- średnio wypieczony: po ok. 4-5 minut z każdej strony
- dobrze wypieczony: po ok. 6-7 minut z każdej strony




Podajemy z musztardą francuską i pieczywem. Należy pamiętać, aby nie solić steków, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.

Zobacz również

Polędwica wołowa  na ostro

Polędwica wołowa na ostro

Przygotowanie: Krok 1 (marynata do mięsa): Do głębszego naczynia wlewamy ciemny sos sojowy,...

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym...

Przygotowanie: Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy olej sezamowy i mieszamy z przyprawą „5...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-07-30 15:11:07

ok

Twój komentarz
Ocena