Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem z pomarańczy
Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie zmarznięta. Nie było lepszego rozwiązania od czegoś sytego i rozgrzewającego na obiad. Zaglądnełam szybko do lodówki i ku mojej uciesze, zobaczyłam udziec wołowy bez kości, który świetnie nadawał się do klopsików z warzywami.
Przygotowanie klopsików:
Krok 1: Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i formujemy na małe klopsiki.
Krok 2: Klopsiki obtaczamy delikatnie w mące.
Krok 3: Klopsiki smażymy na oleju, na dużym ogniu, w garnku w którym przygotujemy całą potrawę, smażymy tak żeby zarumieniły się z każdej strony.
Krok 4: Gdy się zarumienią ściągamy je z garnka.
Przygotowanie sosu:
Krok 1: Używając tego samego oleju na którym smażyły się klopsiki, wrzucamy do niego obrane i pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plastry koper włoski i pokrojoną w talarki pietruszkę.
Krok 2: Wszystko smażymy na średnim ogniu, dodajemy kaszę i wodę, tak żeby wszystko przykryła.
Krok 3: Solimy i gotujemy wszystko na średnim ogniu, co chwilę podlewając szklanką wody, tak żeby nic się nie przypaliło. Gotujemy około 1o minut.
Krok 4: Na końcu dodajemy sok z pomarańczy, pieprz cayenne, łyżkę miodu i wcześniej podsmażone klopsiki. Gotujemy wszystko jeszcze około 10 min.
Jeśli nie lubicie wołowiny, sięgnijcie po wieprzowinę.
oooooo jakie smakowitości! Arrr!
iscie meskie smaki! zacne zacne! chwali se!