Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami...

Pomysł na obiad

Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem z pomarańczy

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie zmarznięta. Nie było lepszego rozwiązania od czegoś sytego i rozgrzewającego na obiad. Zaglądnełam szybko do lodówki i ku mojej uciesze, zobaczyłam udziec wołowy bez kości, który świetnie nadawał się do klopsików z warzywami.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki do klopsików:

 

- 300g udżca wołowego mielonego

- 3 łyżka mąki pszennej i 3 łyżki do obtoczenia klopsików

- jajko

- 2 ząbki czosnku

- sok z jednej cytryny

- łyżka kawy mielonej

- łyżeczka cynamonu

- cebula drobniutko posiekana

- olej rzepakowy

 

Składniki do sosu:

 

- 3 pietruszki (korzeń)

- koper włoski

- 300g pieczarek

- sok z 2 pomarańczy

- szklanka kaszy jęczmiennej perłowej

- cebula

- woda

- sól

- pieprz

- łyżeczka pieprzu cayenne

- łyżka miodu

Przygotowanie klopsików:
 

Krok 1: Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i formujemy na małe klopsiki.
 

Krok 2: Klopsiki obtaczamy delikatnie w mące.
 

Krok 3: Klopsiki smażymy na oleju, na dużym ogniu, w garnku w którym przygotujemy całą potrawę, smażymy tak żeby zarumieniły się z każdej strony.
 

Krok 4: Gdy się zarumienią ściągamy je z garnka.
 


Przygotowanie sosu:
 

Krok 1: Używając tego samego oleju na którym smażyły się klopsiki, wrzucamy do niego obrane i pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plastry koper włoski i pokrojoną w talarki pietruszkę.
 

Krok 2: Wszystko smażymy na średnim ogniu, dodajemy kaszę i wodę, tak żeby wszystko przykryła.
 

Krok 3: Solimy i gotujemy wszystko na średnim ogniu, co chwilę podlewając szklanką wody, tak żeby nic się nie przypaliło. Gotujemy około 1o minut.
 

Krok 4: Na końcu dodajemy sok z pomarańczy, pieprz cayenne, łyżkę miodu i wcześniej podsmażone klopsiki. Gotujemy wszystko jeszcze około 10 min.



Jeśli nie lubicie wołowiny, sięgnijcie po wieprzowinę. 

Zobacz również

Cukinia zapiekana z pesto truflowym i serem camembert

Cukinia zapiekana z pesto truflowym i serem...

Przygotowanie: Krok 1: Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Kładziemy na blasze...

Smażone kiełbaski na porze i dyni

Smażone kiełbaski na porze i dyni

Przygotowanie:   Krok 1: Dynię obieramy ze skóry i wydrążamy miąższ. Trzemy ją na dużym...
Komentarze (2)
2
kapitan
kapitan
2013-11-27 17:15:27

oooooo jakie smakowitości! Arrr!

mariusz
mariusz
2013-11-29 10:42:40

iscie meskie smaki! zacne zacne! chwali se!

Twój komentarz
Ocena