Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Pomysł na szybki obiad Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami...
Pomysł na szybki obiad

Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem z pomarańczy

Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie zmarznięta. Nie było lepszego rozwiązania od czegoś sytego i rozgrzewającego na obiad. Zaglądnełam szybko do lodówki i ku mojej uciesze, zobaczyłam udziec wołowy bez kości, który świetnie nadawał się do klopsików z warzywami.


Przygotowanie klopsików:
 

Krok 1: Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i formujemy na małe klopsiki.
 

Krok 2: Klopsiki obtaczamy delikatnie w mące.
 

Krok 3: Klopsiki smażymy na oleju, na dużym ogniu, w garnku w którym przygotujemy całą potrawę, smażymy tak żeby zarumieniły się z każdej strony.
 

Krok 4: Gdy się zarumienią ściągamy je z garnka.
 


Przygotowanie sosu:
 

Krok 1: Używając tego samego oleju na którym smażyły się klopsiki, wrzucamy do niego obrane i pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plastry koper włoski i pokrojoną w talarki pietruszkę.
 

Krok 2: Wszystko smażymy na średnim ogniu, dodajemy kaszę i wodę, tak żeby wszystko przykryła.
 

Krok 3: Solimy i gotujemy wszystko na średnim ogniu, co chwilę podlewając szklanką wody, tak żeby nic się nie przypaliło. Gotujemy około 1o minut.
 

Krok 4: Na końcu dodajemy sok z pomarańczy, pieprz cayenne, łyżkę miodu i wcześniej podsmażone klopsiki. Gotujemy wszystko jeszcze około 10 min.



Jeśli nie lubicie wołowiny, sięgnijcie po wieprzowinę. 

Komentarze


3.00/5 2 2
4

oooooo jakie smakowitości! Arrr!


2

iscie meskie smaki! zacne zacne! chwali se!

Zobacz również


Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro


Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego...

Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone na...


Pierogi na świątecznym stole to podstawa, co powiecie na trochę inny przepis? Kasza...

Bigos z młodą kapustą


Mam ogromny szacunek do kuchni staropolskiej, dlatego bardzo często źródłem...