Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Kasza kus kus

Przepisy


Kasza kus kus

Mimo mojej ogromnej miłości do mięsa, uważam że kuchnia wegetariańska jest bogata w różnorakie smaki. Mogłam to udowodnić podczas kolacji z przyjaciółmi, którzy stronią od mięsnych dań. Nie lada to było zadanie, bo każdy z nas przygotowywał inną potrawę. Ja przygotowałam kaszę kus kus z pomidorami i pieczonym czosnkiem. Uwielbiam pieczony czosnek, za jego delikatny, kremowy smak. Aha, ciekawostka! Kasza kus kus, to w rzeczywistości drobny makaron.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Pomidory kroję na „ósemki", obieram ze skórki w sposób taki jak na zdjęciu. Przeciągam nóż wzdłuż skórki pomidorów - „ósemek".
 

Krok 2: Czosnek przecinam w poprzek, wkładam do brytfanki, polewam oliwą, octem i posypuję solą morską. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do momentu aż stanie się miękki (ok.20 min).
 

Krok 3: Kroję pomidory w kostkę i razem z pestkami (z pestkami, żeby było więcej soku) wrzucam na patelnię. Dodaję szczyptę soli i cukier. Chwilę smażę na średnim ogniu.
 

Krok 4: Dodaję wodę i kus kus. Co chwilę mieszam. Kus kus powinien wchłonąć wodę.

Komentarze


0.00/5 3 3

Myślę, że kiedyś spróbuje tej propozycji, choć po samym opisie to mam wątpliwości, czy przypadnie mi ona do gustu.


Pyszna propozycja. Warto spróbować czegoś nowego :)))


Jak dla mnie to ten przepis odpada - mnie to nie smakuje, niestety nie moja strefa smaku. Ale pomysł sie liczy :)

Zobacz również


Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem...


Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie...

Jagnięce pulpeciki z rozmarynem w sosie ze świeżego kopru


Jagnięcina wyróżnia się bardzo delikatnym mięsem, pod warunkiem, że jagnię miało...

Kruchy indyk w potrawce z limonką


Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi...