Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Dania główne Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z...
Dania główne

Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną

Zrazy wołowe to na Śląsku tradycyjne danie. Podawane są najczęściej z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Przepis ten przekazała mi Mama, dlatego często udaje się w sentymentalną podróż, przywołując smak z dzieciństwa. Mimo tego, że wymaga nieco pracy i wysiłku, smakuje doskonale. Zrazy mają być po ugotowaniu kruche i delikatne. To świetny pomysł na świąteczną potrawę.


Przygotowanie:

Krok 1: Udziec wołowy dzielimy na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Oprószamy pieprzem.

Krok 2: Ogórki kiszone, kiełbasę, boczek, cebulę, paprykę kroimy w średniej wielkości słupki.

Krok 3: Plastry mięsa smarujemy musztardą. Na każdym kładziemy ogórek, kiełbasę, boczek, cebulę i paprykę. Plastry mięsa zwijamy, spinamy wykałaczkami.

Krok 4: Na rozgrzanej patelni obsmażamy zrazy z każdej strony, przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia.

Krok 5: Zrazy podlewamy gorącą wodą, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 6: Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.

Krok 7: Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podać we własnym sosie lub zrobić zasmażkę.

Krok 8: Podajemy z kluskami śląskimi, kaszą i ziemniakami.



Warto pamiętać, że mięso zalewamy gorącą wodą, w przypadku zalania zimną mięso będzie twarde.

Komentarze


3.50/5 2 2
2

Bardzo smakowite. Napewno wypróbuję! :D


5

uwielbiam slaska kuchnie! czesto gotuje bardzo podobne zrazy - pipieram na maxa! Tradycja to jest to!

Zobacz również


Bigos z młodą kapustą


Mam ogromny szacunek do kuchni staropolskiej, dlatego bardzo często źródłem...

Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem...


Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie...

Jagnięce pulpeciki z rozmarynem w sosie ze świeżego kopru


Jagnięcina wyróżnia się bardzo delikatnym mięsem, pod warunkiem, że jagnię miało...