Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Dania główne Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z...

Dania główne


Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną

Zrazy wołowe to na Śląsku tradycyjne danie. Podawane są najczęściej z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Przepis ten przekazała mi Mama, dlatego często udaje się w sentymentalną podróż, przywołując smak z dzieciństwa. Mimo tego, że wymaga nieco pracy i wysiłku, smakuje doskonale. Zrazy mają być po ugotowaniu kruche i delikatne. To świetny pomysł na świąteczną potrawę.


Przygotowanie:

Krok 1: Udziec wołowy dzielimy na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Oprószamy pieprzem.

Krok 2: Ogórki kiszone, kiełbasę, boczek, cebulę, paprykę kroimy w średniej wielkości słupki.

Krok 3: Plastry mięsa smarujemy musztardą. Na każdym kładziemy ogórek, kiełbasę, boczek, cebulę i paprykę. Plastry mięsa zwijamy, spinamy wykałaczkami.

Krok 4: Na rozgrzanej patelni obsmażamy zrazy z każdej strony, przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia.

Krok 5: Zrazy podlewamy gorącą wodą, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 6: Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.

Krok 7: Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podać we własnym sosie lub zrobić zasmażkę.

Krok 8: Podajemy z kluskami śląskimi, kaszą i ziemniakami.



Warto pamiętać, że mięso zalewamy gorącą wodą, w przypadku zalania zimną mięso będzie twarde.

Komentarze


3.50/5 2 2
2

Bardzo smakowite. Napewno wypróbuję! :D


5

uwielbiam slaska kuchnie! czesto gotuje bardzo podobne zrazy - pipieram na maxa! Tradycja to jest to!

Zobacz również


Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej


W końcu pojawiła się chwila do wykorzystania przy grillu. Uwielbiam, kiedy żar z...

Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon


Uwielbiam własnej produkcji fast food. Znacznie odbiega jakością i smakiem od tych...

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną


Babeczki na słono to jedna z moich ulubionych propozycji na ciepły obiad. Lubię...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności