Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną
Babeczki na słono to jedna z moich ulubionych propozycji na ciepły obiad. Lubię łączyć je z kaszą, która daje dużo energii. Niektórzy nie przepadają za tym zdrowym przysmakiem, a takie babeczki to dobra okazja, żeby przemycić go do jadłospisu.
Przygotowanie:
Krok 1: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2: Szynkę drobno siekamy, dodajemy wraz z tartym żółtym serem do ugotowanej kaszy.
Krok 3: Siekamy bazylię i dodajemy do kaszy razem z solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadrat (12x12cm), wciskamy delikatnie w formę do muffinek wysmarowanej oliwą z oliwek.
Krok 5: Do koszyczka, który utworzył się w formie wkładamy kaszę jaglaną z dodatkami.
Krok 6: Boki ciasta francuskiego smarujmy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 25 min.
Kaszę jaglaną, możecie wymienić na kaszę jęczmienną perłową, a ser żółty na ser kozi.
dodałabym pieczarki- podsmazane wczesniej oczywiscie/ ale tak czy siak przepis zacny