Klopsy z ciecierzycą, pomidorami i kaszą pęczak
Przynajmniej razy w tygodniu każdy z nas potrzebuje zjeść coś konkretnego, naprawdę konkretnego. Ja wtedy zawsze przygotowuje coś mięsnego. Klopsy z ciecierzycą i pomidorami, załatwiły robotę z głodem w mig. Mój niedzielny obiad udał się świetnie dzięki tej potrawie, myślę że u Was też się sprawdzi.
Przygotowanie:
Krok 1: Gotujemy kaszę pęczak we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 15 min.
Krok 2: Mięso, które powinno być w temperaturze pokojowej mieszamy z jajkiem, bułką tartą, z pastą paprykowa lub papryką w proszku, solą i pieprzem. Lepimy kulki o średnicy mniej więcej 4cm.
Krok 3: Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy klopsy na dużym ogniu, tak żeby pojawiła się chrupiąca skórka.
Krok 4: Zdejmujemy klopsy i na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli tłuszczu jest za mało, dolewamy nieco.
Krok 5: Dodajemy klopsy i pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 15 min.
Krok 6: Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i chili lub pieprz cayenne (ilość zależna od tego, jaką ostrość chcecie uzyskać) chwilę smażymy, ok. 5 minut.
Krok 7: Klopsy podajemy z ugotowaną kaszą pęczak
Pamiętajcie żeby nie kupować gotowego mięsa mielonego, nigdy nie wiemy co tam możemy znaleźć, dlatego najlepiej mielić w domu lub w sklepie podczas kupowania.
kasza peczak jak najbardziej
Myślę, że wkrótce wypróbuję ten przepis i zobaczę czy przypadnie mi do gustu.
Super. Fajnie jest odmienić swoje menu :)