Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Klopsy z ciecierzycą, pomidorami i kaszą pęczak

Pomysł na obiad

Klopsy z ciecierzycą, pomidorami i kaszą pęczak

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 40 minut

Przynajmniej razy w tygodniu każdy z nas potrzebuje zjeść coś konkretnego, naprawdę konkretnego. Ja wtedy zawsze przygotowuje coś mięsnego. Klopsy z ciecierzycą i pomidorami, załatwiły robotę z głodem w mig. Mój niedzielny obiad udał się świetnie dzięki tej potrawie, myślę że u Was też się sprawdzi.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:

 

- 250 dag łopatki wieprzowej mielonej

- puszka cieciorki

- puszka kojonych pomidorów

- jajko

- 3 łyżki bułki tartej

- łyżka pasty paprykowej lub papryki w proszku

- olej do smażenia

- 200g kaszy pęczak

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

- suszone chili lub inna ostra przyprawa, np. pieprz cayenne

- sól

- pieprz

Przygotowanie:
 

Krok 1: Gotujemy kaszę pęczak we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 15 min.
 

Krok 2: Mięso, które powinno być w temperaturze pokojowej mieszamy z jajkiem, bułką tartą, z pastą paprykowa lub papryką w proszku, solą i pieprzem. Lepimy kulki o średnicy mniej więcej 4cm.
 

Krok 3: Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy klopsy na dużym ogniu, tak żeby pojawiła się chrupiąca skórka.
 

Krok 4: Zdejmujemy klopsy i na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli tłuszczu jest za mało, dolewamy nieco.
 

Krok 5: Dodajemy klopsy i pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 15 min.
 

Krok 6: Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i chili lub pieprz cayenne (ilość zależna od tego, jaką ostrość chcecie uzyskać) chwilę smażymy, ok. 5 minut.
 

Krok 7: Klopsy podajemy z ugotowaną kaszą pęczak



Pamiętajcie żeby nie kupować gotowego mięsa mielonego, nigdy nie wiemy co tam możemy znaleźć, dlatego najlepiej mielić w domu lub w sklepie podczas kupowania. 

Zobacz również

Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem z pomarańczy

Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami...

Przygotowanie klopsików:   Krok 1: Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i formujemy na...

Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina

Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina

Przygotowanie:   Krok 1: Łopatkę umyj, osusz i dopraw solą.   Krok 2: Mięso w...
Komentarze (3)
3
lubiejesc
lubiejesc
2013-07-17 14:44:27

Super. Fajnie jest odmienić swoje menu :)

jawkuchni
jawkuchni
2013-07-15 14:50:36

Myślę, że wkrótce wypróbuję ten przepis i zobaczę czy przypadnie mi do gustu.

ciasteczko13
ciasteczko13
2013-06-10 16:42:01

kasza peczak jak najbardziej

Twój komentarz
Ocena