Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro

Zupy

Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro

Ulubione2
Trudność

Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego boczku i na wywarze z parzenia białej kiełbasy. Podajemy z boczkiem krojonym w plastry, kawałkami białej, ostrej kiełbasy, ugotowanymi ziemniakami i jajkami.

Grzegorz Łapanowski
Grzegorz Łapanowski
Talent kulinarny rozwijał w Akademii Kurta Schellera oraz kilkunastu restauracjach. Obecnie prowadzi program „Ł'apetyt" w Kuchni+ i Top Chef na Polsacie. W ramach fundacji „Szkoła na widelcu", organizuje szkolenia (dla dzieci i młodzieży), mające na celu promocję dobrego jedzenia i prawidłowej diety.

Składniki

- 600 g łopatki wieprzowej
- 600g  karkówki wołowej
- 300 g podgardla wieprzowego
- 4­5 ząbków czosnku
- 2  łyżki suszonego majeranku
- łyżeczka ziaren gorczycy
- tabasco
- sól,czarny pieprz
- kilka cienkich jelit wieprzowych

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w drobną kostkę lub mielimy na grubych oczkach w maszynce.

Krok 2: Mieszamy i wyrabiamy aż mięsa się dobrze połączą. Przyprawiamy  solą, czarnym pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dla nadania ostrości wlewamy spory chlust Tabasco.

Krok 3: Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na patelni smażymy niewielki kotlecik uformowany z mięsa na kiełbasę (Tak możemy sprawdzić czy jest dostatecznie dobrze przyprawiona).  

Krok 4:  Na specjalną przystawkę do maszynki nakładamy wyczyszczone i umyte jelita wieprzowe i powoli nadziewamy kiełbasę. Co jakiś czas "zakręcając" jelita dzielimy kiełbasę na kawałki.
 

Krok 5: Wrzucamy na wrząca wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut.

Krok 6: Na wodzie w której parzyła się kiełbasa możemy ugotować barszcz biały lub żurek. Kiełbasę kroimy na kawałki i podajemy z barszczem lub możemy podać ją na gorąco z chrzanem, ćwikłą musztardą lub sosem tatarskim i kromką dobrego razowego chleba.



Ciężko jest wyobrazić sobie święta bez białego barszczu. Każdy z nas ma na niego swój sposób, mam nadzieje, że moja wariacja przypadnie Wam do gustu, stając się ciekawą inspiracją.  

Zobacz również

Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną

Delikatna zupa z kurczakiem i kaszą jęczmienną

Przygotowanie: Krok 1: Do garnka wlewamy 5 łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy...

Zupa brokułowa, z fetą i karmelizowaną cebulą

Zupa brokułowa, z fetą i karmelizowaną cebulą

Przygotowanie: Krok 1: Posiekaną jedną cebulę i czosnek szklimy na oleju. Krok 2: Po chwili...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena