Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupy Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro

Zupy


Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro

Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego boczku i na wywarze z parzenia białej kiełbasy. Podajemy z boczkiem krojonym w plastry, kawałkami białej, ostrej kiełbasy, ugotowanymi ziemniakami i jajkami.


Przygotowanie:

Krok 1: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w drobną kostkę lub mielimy na grubych oczkach w maszynce.

Krok 2: Mieszamy i wyrabiamy aż mięsa się dobrze połączą. Przyprawiamy  solą, czarnym pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dla nadania ostrości wlewamy spory chlust Tabasco.

Krok 3: Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na patelni smażymy niewielki kotlecik uformowany z mięsa na kiełbasę (Tak możemy sprawdzić czy jest dostatecznie dobrze przyprawiona).  

Krok 4:  Na specjalną przystawkę do maszynki nakładamy wyczyszczone i umyte jelita wieprzowe i powoli nadziewamy kiełbasę. Co jakiś czas "zakręcając" jelita dzielimy kiełbasę na kawałki.
 

Krok 5: Wrzucamy na wrząca wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut.

Krok 6: Na wodzie w której parzyła się kiełbasa możemy ugotować barszcz biały lub żurek. Kiełbasę kroimy na kawałki i podajemy z barszczem lub możemy podać ją na gorąco z chrzanem, ćwikłą musztardą lub sosem tatarskim i kromką dobrego razowego chleba.



Ciężko jest wyobrazić sobie święta bez białego barszczu. Każdy z nas ma na niego swój sposób, mam nadzieje, że moja wariacja przypadnie Wam do gustu, stając się ciekawą inspiracją.  

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Bigos z młodą kapustą


Mam ogromny szacunek do kuchni staropolskiej, dlatego bardzo często źródłem...

Gulasz piwny


Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze...

Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina


Bardzo często przyrządzałam to danie we Włoszech, podczas zbiorów oliwek. Po...