Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro
Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego boczku i na wywarze z parzenia białej kiełbasy. Podajemy z boczkiem krojonym w plastry, kawałkami białej, ostrej kiełbasy, ugotowanymi ziemniakami i jajkami.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w drobną kostkę lub mielimy na grubych oczkach w maszynce.
Krok 2: Mieszamy i wyrabiamy aż mięsa się dobrze połączą. Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dla nadania ostrości wlewamy spory chlust Tabasco.
Krok 3: Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na patelni smażymy niewielki kotlecik uformowany z mięsa na kiełbasę (Tak możemy sprawdzić czy jest dostatecznie dobrze przyprawiona).
Krok 4: Na specjalną przystawkę do maszynki nakładamy wyczyszczone i umyte jelita wieprzowe i powoli nadziewamy kiełbasę. Co jakiś czas "zakręcając" jelita dzielimy kiełbasę na kawałki.
Krok 5: Wrzucamy na wrząca wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut.
Krok 6: Na wodzie w której parzyła się kiełbasa możemy ugotować barszcz biały lub żurek. Kiełbasę kroimy na kawałki i podajemy z barszczem lub możemy podać ją na gorąco z chrzanem, ćwikłą musztardą lub sosem tatarskim i kromką dobrego razowego chleba.
Ciężko jest wyobrazić sobie święta bez białego barszczu. Każdy z nas ma na niego swój sposób, mam nadzieje, że moja wariacja przypadnie Wam do gustu, stając się ciekawą inspiracją.