Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina

Pomysł na obiad

Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 90 min

Bardzo często przyrządzałam to danie we Włoszech, podczas zbiorów oliwek. Po całym dniu pracy czekała na mnie gotowa pyszna kolacja. Jest to danie, które doskonale znosi pobyt w lodówce i późniejsze odgrzewanie. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wielu paniom, które muszą przygotować z wyprzedzeniem obiad dla całej rodziny.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 1 kg łopatki

- 2 cebule

- 1 duża marchew

- 3 ząbki czosnku

- 50ml oliwy z oliwek extravergine

- 150ml czerwonego wytrawnego wina

- 250ml pasty pomidorowej

- 2 łodygi selera naciowego

- liść laurowy

- gałka muszkatołowa (około 1/5 gałki)

- 4 goździki

- ziele angielskie

- sól

-pieprz

Przygotowanie:

 

Krok 1: Łopatkę umyj, osusz i dopraw solą.

 

Krok 2: Mięso w całości obsmaż na oliwie z każdej strony, aż się zrumieni.

 

Krok 3: Marchewkę, cebulę oraz seler pokrój w drobną kostkę (2x2mm) dodaj do łopatki i smaż dalej około 4 minuty.

 

Krok 4: Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj rozdrobniony czosnek i zalej czerwonym winem. Poczekaj, aż się odparuje alkohol.

 

Krok 5: Podlej lekko wodą (do połowy wysokości mięsa), dodaj goździki, liścia laurowego, ziele angielskie, startą gałkę muszkatołową oraz pomidory.

 

Krok 6: Gotuj pod przykryciem około 1 godzinę, przewracając mięso na drugą stronę co 15 minut.

 

Krok 7: Po tym czasie wyjmij mięso. Wyłów liście laurowe, goździki oraz ziele angielskie.

 

Krok 8: Łopatkę pokrój na cienkie plastry. Około 3-4 mm.

 

Krok 9: Sos gotuj na bardzo mocnym ogniu, aby się zagęścił, dopraw solą i pieprzem.

 

Krok 10: Włóż mięso z powrotem do garnka, układając je warstwami na przemian z sosem.

 

Krok 11: Gotuj na bardzo małym ogniu około 30 minut, uważając aby się nie przypaliło. Mięso będzie kruche i wspaniale przejdzie aromatem sosu.

 

 

 

Danie to bardzo dobrze się przechowuje. Bez problemu możemy trzymać je w lodówce nawet trzy dni. Mam wrażenie, że tak jak nasz stary polski bigos... podczas każdego kolejnego odgrzewania nabiera co raz więcej smaku.

Zobacz również

Jajko sadzone na siekanej fasolce z bułką tartą i kuminem

Jajko sadzone na siekanej fasolce z bułką tartą...

Przygotowanie:   Krok 1: Gotujemy do miękkości fasolkę w osolonej wodzie.   Krok 2:...

Chrupiący kalafior w sosie, z smażoną kiełbasą

Chrupiący kalafior w sosie, z smażoną...

Przygotowanie: Krok1. Cebulę i kalafiora drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, na oleju...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena