Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i wędzonym łososiem
Przystawki
Omlet to sposób na szybkie, wartościowe śniadanie. Włoska odmiana omleta \\\"frittata\\\" jest bardzo popularną przekąską. Często podaje się...
Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą
Przystawki
Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku mojemu zdziwieniu była to pizza z ziemniakiem i truflą. Włosi...
Naleśniki z kamutem z kozim twarogiem aromatyzowanym cytryną
Przystawki
Gdy myślę o naleśnikach, wspominam zawsze moje pierwsze kroki z kuchni francuskiej, gdy jako 10-latka uczyłam się przekręcać ciasto w powietrzu...
Carpaccio z buraków, z czerwoną porzeczką i serem pecorino romano
Przystawki
Burak to moim zdaniem jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. W polskiej kuchni od lat błąkał się gdzieś pomiędzy barszczem, sałatką z...
Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem
Przystawki
Śledzie zawsze były bardzo częstym daniem w moim rodzinnym domu. Z dzieciństwa pamiętam te „z cebulą" oraz „ w pomidorach" . W związku z...
Sok z limonki, świeżego imbiru i natki pietruszki
Przystawki
Powinniśmy częściej zwracać uwagę na to, co pijemy, czy nasze napoje dostarczają naszemu organizmowi jakieś wartości odżywcze, czy tylko...
Meksykańskie guacamole z arbuzem
Przystawki
Pyszne i orzeźwiające guacamole na ostanie dni lata. W troszeczkę innym wydaniu niż jesteśmy przyzwyczajeni... awokado i arbuz idealnie się...
Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami
Przystawki
Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja...
Pełnoziarniste ciabatty zapiekane z anchois
Przystawki
Wieczorne zachcianki często skłaniają mnie do coraz bardziej odważnych kompozycji smakowych. Jeśli lubicie anchois proponuję skorzystać z tego...
Zielone oliwki w pieczonych warzywach z migdałami
Przystawki
Oliwki z dodatkami to wspaniała przekąska. Bardzo często ją przygotowuje, gdy spodziewam się gości. Jest szybka, prosta i pełna południowych...
Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim
Przystawki
Sezon na pyszne, chrupiące sałaty powoli się rozpoczyna. Dobrze skomponowana sałata może zastępować pełno warościowy posiłek.
Pasta z tuńczyka i wiejskiego twarożku
Przystawki
Śniadaniowe pyszności często goszczą na moim porannym stole. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i inne wytwory kulinarnej wyobraźni. Zawsze...
Orzeźwiające grzanki z chałki z karmelizowanym rabarbarem i kiwi
Przystawki
Rabarbar i kiwi zaliczamy do owoców z natury kwaśnych. W tym przypadku postanowiłem zrównoważyć ich kwaśność poprzez skarmelizowanie....
Podpłomyki alla pizza z patelni
Przystawki
Pamiętam zaskoczenie moich znajomych, gdy po raz pierwszy podałam podpłomyki. Z niedowierzaniem patrzyli jak powstaje cos z niczego. Nawet moje...
Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku niedźwiedzim
Przystawki
Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu pieczenia, wystarczy odpowiednia mieszanka ziół i...
Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym
Przystawki
Kucharz, globtroter i dziennikarz kulinarny. Gospodarz autorskiego programu „Jakubiak w sezonie" w Kuchni+. Pamiętamy go także z bloku...
Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej mięty
Przystawki
Zawsze, gdy planuje lekkie śniadanko, nie może zabraknąć na stole dobrej konfitury. Najlepsza oczywiście jest taka, którą sami...
Camembert zapiekany w boczku ze smażonymi śliwkami
Przystawki
Od dzieciństwa kocham sery....a najbardziej te roztopione pod wpływem temperatury. Chyba wszystkie dzieci to uwielbiają...mi to zostało do...
Home shake
Przystawki
Lato przed nami więc pora pomyśleć coś o chłodnych smakołykach, które zbiją temperaturę naszego organizmu w upalne dni i jednocześnie...
Bataty z pastą brokułową i serem brie
Przystawki
Pamiętam twarde czasy PRL'U, kiedy to o batatach tylko się w szkole uczyłem, gdy w sklepie na półce tylko ocet i papier toaletowy...
Zapiekanka z buraków z kozim serem i malinami
Przystawki
Buraki uwielbiam w każdej formie. Przez wiele lat niestety musiałam prowadzić przymuszony "post burakowy", ponieważ znalezienie świeżych...
Krem chrzanowy z kaparami, czerwoną cebulą i twarogiem
Przystawki
Możecie ten krem wykorzystać zarówno do kanapek podczas śniadania, jak i szybkich przekąsek, gdy niespodziewanie odwiedzą Was goście. Nie...
Sałatka z wędzonym łososiem, bryndzą i kolbami kukurydzy
Przystawki
Myślę że w związku z tym, że nastała wiosna przyda się kilka ciekawych przepisów na sałatki. O tej porze roku zazwyczaj chętniej...
Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem
Przystawki
Nie wyobrażam sobie śniadania bez dobrej pasty. Myślę że warto zadbać o to, aby śniadanie było barwne w smaku a przy okazji dostarczało sporo...
Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską
Przystawki
Prawdziwą ojczyzną chleba smażonego w rozkłóconym jajku jest Francja - tak zwane „francuskie tosty", można przygotować z wielu...
Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem gorgonzola
Przystawki
Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub innej zalewy. Do tego fajnie wrzucić kawałek mięsnego...
Jajka w koszulce z ananasowo-rozmarynwym sosie holenderskim
Przystawki
Sos holenderski to klasyk, który może być bazą dla wielu innych sosów. Warto poeksperymentować i stworzyć własne kombinacje. Jest wspaniałym...
Grzanki z proziaków z rukolą, pomidorami i mozzarellą
Przystawki
Morze śródziemne i otaczające go kraje często są źródłem inspiracji kulinarnych gdzie dominują potrawy ociekające aromatyczną...
Carpaccio z pieczonego indyka z marynowanym patisonem
Przystawki
Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają się pod ciężarem zalegających tam różnego rodzaju...
Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami
Przystawki
Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych. Uwielbiam potrawy, w których królują oliwki...