Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku niedźwiedzim
Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu pieczenia, wystarczy odpowiednia mieszanka ziół i odrobina chęci do spędzenia kilku chwil w kuchni. Dodatkowo pieczoną polędwicę można wykorzystać zarówno do podania jako danie obiadowe, a także jako przekąskę czy przystawkę. Na pewno zachwyci nie jeno wybredne podniebienie.
Przygotowanie:
Krok 1: Do moździerza wrzucamy posiekany wcześniej drobno czosnek niedźwiedzi, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, świeży tymianek oraz zielony pieprz. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2: Do naczynia przekładamy zioła zgniecione w moździerzu, dodajemy sos sojowy, ocet cytrynowy całość dokładnie mieszamy i wrzucamy mięso, obtaczając go dokładnie, tak aby się dobrze zamarynowało. Marynujemy ok 2h. Po zamarynowaniu pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C/1,5 h.
Krok 3: (sałatka) Świeże ogórki obieramy ze skórki i ścinamy po całej długości obierakiem, tak aby powstały paski szerokości ok. 0,5 cm. Do ogórków wrzucamy posiekany czosnek, całość skrapiamy białym winem i bardzo delikatnie mieszamy.
Krok 4: Mięso wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry. Sałatkę układamy na talerzu, posypujemy solą morską i kładziemy na niej plaster mięsa.
W takiej postaci polędwicę możemy podać jako przystawkę. Pamiętajmy aby nie solić wcześniej ogórków, dopiero przed samym podaniem ponieważ wypuszczą soki i nie będą zbyt apetyczne.