Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku...

Mięso i drób

Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku niedźwiedzim

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 1,5 h

Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu pieczenia, wystarczy odpowiednia mieszanka ziół i odrobina chęci do spędzenia kilku chwil w kuchni. Dodatkowo pieczoną polędwicę można wykorzystać zarówno do podania jako danie obiadowe, a także jako przekąskę czy przystawkę. Na pewno zachwyci nie jeno wybredne podniebienie.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 500 g polędwicy wieprzowej
- kilka liści świeżego czosnku niedźwiedziego
- 50 ml oliwy z oliwek
- kilka kropel octu cytrynowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- świeży tymianek
- zielony pieprz ziarnisty
- 2 świeże ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- sól morska

Przygotowanie:

Krok 1: Do moździerza wrzucamy posiekany wcześniej drobno czosnek niedźwiedzi, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, świeży tymianek oraz zielony pieprz. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2: Do naczynia przekładamy zioła zgniecione w moździerzu, dodajemy sos sojowy, ocet cytrynowy całość dokładnie mieszamy i wrzucamy mięso, obtaczając go dokładnie, tak aby się dobrze zamarynowało. Marynujemy ok 2h. Po zamarynowaniu pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C/1,5 h.

Krok 3: (sałatka) Świeże ogórki obieramy ze skórki i ścinamy po całej długości obierakiem, tak aby powstały paski szerokości ok. 0,5 cm. Do ogórków wrzucamy posiekany czosnek, całość skrapiamy białym winem i bardzo delikatnie mieszamy.

Krok 4: Mięso wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry. Sałatkę układamy na talerzu, posypujemy solą morską i kładziemy na niej plaster mięsa.





W takiej postaci polędwicę możemy podać jako przystawkę. Pamiętajmy aby nie solić wcześniej ogórków, dopiero przed samym podaniem ponieważ wypuszczą soki i nie będą zbyt apetyczne.

Zobacz również

Stek z masłem śliwkowo-tymiankowym

Stek z masłem śliwkowo-tymiankowym

Przygotowanie: Krok 1: Masło zostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie. Krok...

Polędwica wołowa  na ostro

Polędwica wołowa na ostro

Przygotowanie: Krok 1 (marynata do mięsa): Do głębszego naczynia wlewamy ciemny sos sojowy,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena