Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Schab smażony w konfiturze śliwkowej z...

Przepisy


Schab smażony w konfiturze śliwkowej z ziemniakami z patelni

Jesteśmy przyzwyczajeni do rozbijania schabu na kotlety schabowe, w przekonaniu iż w innym wydaniu będzie on twardy i niesmaczny. Schab można wykonać również w wydaniu ekspresowym. Pamiętajmy jednak, aby smażyć go dosłownie po kilka minut z każdej strony (w środku ma być jeszcze różowy i soczysty- ale nie surowy). Jeżeli pozosawimy do na dłużej na patelni, przybierze postać podeszfy i niestety będzie niejadalny.

Przygotowanie:

Krok 1: Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w talarki o grubości około 5mm. Obtoczyć je w oliwie, posolić i smażyć na patelni, na niewielkim ogniu.

Krok 2: Mięso umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem i natrzeć sosem sojowym z odrobiną oliwy. Posmarować wszystkie plastry konfiturą z węgierek, przełożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na 15 minut.

Krok 3: Gdy ziemniaki będą już zarumienione z obu stron, zdjąć je z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w piekarniku, nie przykrywając ich, aby nie straciły chrupkości). Rozłożyć gałązki rozmarynu na dnie patelni i położyć na nich mięso, razem z marynatą.

Krok 4: Smażyć po około 4 minuty z każdej strony, aż się zarumieni, a śliwki lekko się skarmelizują.


 

Najlepsza do tego celu jest patelnia grillowa. Wszystkie inne również się nadają, pamiętajmy jednak, aby patelnia której użyjemy miała nieprzywierające, grube dno. Należy uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ ziemniaki spalą się z zewnątrz, podczas gdy w środku będą nadal surowe.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
lukasz

bardzo smaczne

Zobacz również


Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...

Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym


Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej...