Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Schab smażony w konfiturze śliwkowej z...

Przepisy

Schab smażony w konfiturze śliwkowej z ziemniakami z patelni

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 45 min

Jesteśmy przyzwyczajeni do rozbijania schabu na kotlety schabowe, w przekonaniu iż w innym wydaniu będzie on twardy i niesmaczny. Schab można wykonać również w wydaniu ekspresowym. Pamiętajmy jednak, aby smażyć go dosłownie po kilka minut z każdej strony (w środku ma być jeszcze różowy i soczysty- ale nie surowy). Jeżeli pozosawimy do na dłużej na patelni, przybierze postać podeszfy i niestety będzie niejadalny.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 600g schabu pokrojonego w kotlety o grubości około 7mm.
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 6 łyżek konfitury z węgierek (można użyć świeżych śliwek, nalezy wtedy przesmażyć śliwki z cukrem na patelni, jak podczas robienia domowej konfitury)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 5 gałązek świeżego rozmarynu (można zastąpić suszonym)
- 600g ziemniaków

Przygotowanie:

Krok 1: Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w talarki o grubości około 5mm. Obtoczyć je w oliwie, posolić i smażyć na patelni, na niewielkim ogniu.

Krok 2: Mięso umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem i natrzeć sosem sojowym z odrobiną oliwy. Posmarować wszystkie plastry konfiturą z węgierek, przełożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na 15 minut.

Krok 3: Gdy ziemniaki będą już zarumienione z obu stron, zdjąć je z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w piekarniku, nie przykrywając ich, aby nie straciły chrupkości). Rozłożyć gałązki rozmarynu na dnie patelni i położyć na nich mięso, razem z marynatą.

Krok 4: Smażyć po około 4 minuty z każdej strony, aż się zarumieni, a śliwki lekko się skarmelizują.


 

Najlepsza do tego celu jest patelnia grillowa. Wszystkie inne również się nadają, pamiętajmy jednak, aby patelnia której użyjemy miała nieprzywierające, grube dno. Należy uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ ziemniaki spalą się z zewnątrz, podczas gdy w środku będą nadal surowe.

Zobacz również

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną cebulką dymką

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną...

Przygotowanie: Krok 1: Topinambur obieramy i gotujemy aż będzie całkowicie miękki.   Krok...

Babki naleśnikowe z karmelizowanym jabłkiem i orzechami

Babki naleśnikowe z karmelizowanym jabłkiem i...

Przygotowanie:  Krok 1: Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia miksujemy....
Komentarze (1)
1
Gość
lukasz
2015-11-30 15:41:14

bardzo smaczne

Twój komentarz
Ocena