Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze...

Przystawki

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym tymiankiem

Ulubione3
Trudność

Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa lecz smak jakim dysponuje przewyższa wszelkie jego negatywne aspekty. Istnieje wiele sposobów przyrządzania tatara i właśnie w tym przypadku wykorzystałem nie do końca surowe mięso, bowiem jest to wędzona na zimno polędwica wieprzowa. Warto wiedzieć, że proces wędzenia na zimno prowadzi się w temperaturze od 16 – 22 stopni C. Podczas wędzenia zimnym dymem przetwory wysychają równomiernie na całym przekroju tracąc jednocześnie od 5 do 20% wody. 

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na porcje dla 2 osób:


- 200 g polędwicy wieprzowej w plastrach wędzonej na zimno,
- 1 mała cebula,
- 4 twarde ogórki kiszone,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z ½ cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu jabłkowego),
- świeży tymianek ,
- sól i pieprz

Przygotowanie:
 

Krok 1: Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski, do mięsa dodajemy oliwę, sok z cytryny lub ocet, siekany świeży tymianek oraz sól i pieprz.
 

Krok 2: Cebulę i ogórki kiszone kroimy w równomierną, drobną kostkę (nie mieszamy razem).

Krok 3: Na talerzu układamy osobno obok siebie posiekane mięso, cebulę i ogórki kiszone. Składniki należy wymieszać przed samym zjedzeniem.



W tej wersji tatara nie znajdziecie jajka ponieważ wędzona polędwica ma tak doskonały smak, że nie można przesadzać z dodatkami. Świeży tymianek i oliwa w zupełności dopieszczą smak mięsa.

Zobacz również

Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Zdjęcie: Kuchnia + Przygotowanie: Krok 1: Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz...

Camembert zapiekany w boczku  ze smażonymi śliwkami

Camembert zapiekany w boczku ze smażonymi...

Przygotowanie:   Krok 1: Camemberty owinąć dokładnie boczkiem. Ich skórka powinna być...
Komentarze (1)
1
callmechef
callmechef
2013-12-02 16:54:51

ooooOo tatar! A dobry tatar to sztuka!

Twój komentarz
Ocena