Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Przystawki Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze...

Przystawki


Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym tymiankiem

Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa lecz smak jakim dysponuje przewyższa wszelkie jego negatywne aspekty. Istnieje wiele sposobów przyrządzania tatara i właśnie w tym przypadku wykorzystałem nie do końca surowe mięso, bowiem jest to wędzona na zimno polędwica wieprzowa. Warto wiedzieć, że proces wędzenia na zimno prowadzi się w temperaturze od 16 – 22 stopni C. Podczas wędzenia zimnym dymem przetwory wysychają równomiernie na całym przekroju tracąc jednocześnie od 5 do 20% wody. 


Przygotowanie:
 

Krok 1: Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski, do mięsa dodajemy oliwę, sok z cytryny lub ocet, siekany świeży tymianek oraz sól i pieprz.
 

Krok 2: Cebulę i ogórki kiszone kroimy w równomierną, drobną kostkę (nie mieszamy razem).

Krok 3: Na talerzu układamy osobno obok siebie posiekane mięso, cebulę i ogórki kiszone. Składniki należy wymieszać przed samym zjedzeniem.



W tej wersji tatara nie znajdziecie jajka ponieważ wędzona polędwica ma tak doskonały smak, że nie można przesadzać z dodatkami. Świeży tymianek i oliwa w zupełności dopieszczą smak mięsa.

Komentarze


2.00/5 1 1
2

ooooOo tatar! A dobry tatar to sztuka!

Zobacz również


Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku...


Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu...

Polędwiczki wieprzowe w sosie z masła orzechowego, z...


Dziś był obiad na śniadanie. Wszystko przez to, że nie mogłam się doczekać smaku...

Gulasz piwny


Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze...