Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Przystawki Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze...

Przystawki


Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym tymiankiem

Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa lecz smak jakim dysponuje przewyższa wszelkie jego negatywne aspekty. Istnieje wiele sposobów przyrządzania tatara i właśnie w tym przypadku wykorzystałem nie do końca surowe mięso, bowiem jest to wędzona na zimno polędwica wieprzowa. Warto wiedzieć, że proces wędzenia na zimno prowadzi się w temperaturze od 16 – 22 stopni C. Podczas wędzenia zimnym dymem przetwory wysychają równomiernie na całym przekroju tracąc jednocześnie od 5 do 20% wody. 


Przygotowanie:
 

Krok 1: Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski, do mięsa dodajemy oliwę, sok z cytryny lub ocet, siekany świeży tymianek oraz sól i pieprz.
 

Krok 2: Cebulę i ogórki kiszone kroimy w równomierną, drobną kostkę (nie mieszamy razem).

Krok 3: Na talerzu układamy osobno obok siebie posiekane mięso, cebulę i ogórki kiszone. Składniki należy wymieszać przed samym zjedzeniem.



W tej wersji tatara nie znajdziecie jajka ponieważ wędzona polędwica ma tak doskonały smak, że nie można przesadzać z dodatkami. Świeży tymianek i oliwa w zupełności dopieszczą smak mięsa.

Komentarze


2.00/5 1 1
2

ooooOo tatar! A dobry tatar to sztuka!

Zobacz również


Tatar ze śledzia


Dziś przygotowałam tatar ze śledzia. Podawany z ogórkiem kiszonym, czerwoną...

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym


Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień...

Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami


Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych....