Tatar ze śledzia
Dziś przygotowałam tatar ze śledzia. Podawany z ogórkiem kiszonym, czerwoną papryką i cebulą czerwoną, z jakiem na twardo i świeżymi ziołami. Oliwa z oliwek dodaje rybie delikatności, warzywa dopełniły całości. Smacznego!
Przygotowanie:
Krok 1: Filety śledziowe oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski.
Krok 2: Cebulę białą i czerwoną, obrane ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
Krok 3: Do śledzi dodajemy białą cebulę, ogórki, sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszając.
Krok 4: Na talerzu formujemy niewielki, dowolny kształt, dekorujemy jajkiem na twardo, rukolą, cebulką czerwoną i świeżymi ziołami.
Danie to najlepiej jest podawać z razowym chlebem.
po świętach mam przesyt tego typu dań - ale tak czy siak - przepis spoko