Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami
Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych. Uwielbiam potrawy, w których królują oliwki czy ser feta a także zioła typowe dla tego bardzo rozległego regionu. W moim tygodniowym menu nigdy nie może zabraknąć potrawy z wykorzystaniem tych składników.
Zapraszam na pożywny i soczysty omlet. Gorąco polecam na niedzielne śniadanko, mam tu na myśli większość osób, które uwalniając się w sobotni wieczór od stresu związanego z pracą potrzebują nazajutrz dużej dawki wartości odżywczych.
Przygotowanie:
Krok 1: Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć plastry salami, podsmażyć lekko po pół minuty z każdej strony, następnie zalać rozkłóconymi jajkami.
Krok 2: Jajka lekko posolić, następnie wrzucamy bułkę skrojoną w kostkę, która nasiąknie lekko jajkiem i podczas jedzenia przypomni nam smak podobny do „jajka ugotowanego na miękko".
Krok 3: Na jajko oraz bułkę wrzucamy kolejno pozostałe składniki: oliwki, pomidory koktajlowe, ser fetę i cebulę.
Krok 4: Na wierzchu posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz poszarpanymi liśćmi świeżej bazylii.
Opcjonalnie proponuję przed zjedzeniem posypać startym parmezanem.
uwielbiam tylko bez oliwek