Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i...

Przepisy


Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i wędzonym łososiem

Omlet to sposób na szybkie, wartościowe śniadanie. Włoska odmiana omleta \\\"frittata\\\" jest bardzo popularną przekąską. Często podaje się ją w porze \\\"aperitivo\\\" jako dodatek do lampki wina. Dodatki do frittaty są przeróżne, chociaż najpopularniejsza to ta ze szpinakiem. Dziś przepis na troszeczkę urozmaiconą jego wersję z wędzonym łososiem oraz prażonymi migdałami, które sprawią, że puszysty omlet nabierze chrupkości.

Przygotowanie:

Krok 1: Łososia pokroić w paseczki i odstawić na bok.

Krok 2: Do miski wbić jaja, dodać mleko, przyprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać, tak aby nabrały trochę powietrza (nie ubijać).

Krok 3: Dodać szpinak, łososia, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Krok 4: Masło roztopić na patelni o nieprzywierającym dnie, gdy będzie już gorące wlać jaja i posypać migdałami.

Krok 5: Omlet smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Krok 6: Spód powinien być zrumieniony, brzegi powinny odejść od boków patelni, natomiast wierzch powinien być lekko ścięty.

Krok 7: Gotowego omleta zsunąć z patelni na talerz.


 

Podczas smażenia omleta należy zwrócić uwagę, aby ogień nie był zbyt mocny. Spowoduje to, że spód się przypali, natomiast wierzch i środek będą jeszcze surowe. Omleta można smażyć również bez przykrycia, ale będzie wtedy konieczne przełożenie go na drugą stronę. Najlepiej zrobić to za pomocą drugiej patelni, którą należy przykryć omleta, a następnie obrócić o 180 stopni.

 

Komentarze


3.00/5 1 1
3

wyglada znakomicie, takie sniadanie to rozumiem

Zobacz również


Jajko w koszulce z młodą marchewką i pesto


Budzę się rano z okropnym głodem i z perspektywą pracowitego dnia, kiedy po śniadaniu...

Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami


Kuchnia śródziemnomorska to jeden z moich ulubionych kierunków smakowych....

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...