Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i wędzonym łososiem
Omlet to sposób na szybkie, wartościowe śniadanie. Włoska odmiana omleta \\\"frittata\\\" jest bardzo popularną przekąską. Często podaje się ją w porze \\\"aperitivo\\\" jako dodatek do lampki wina. Dodatki do frittaty są przeróżne, chociaż najpopularniejsza to ta ze szpinakiem. Dziś przepis na troszeczkę urozmaiconą jego wersję z wędzonym łososiem oraz prażonymi migdałami, które sprawią, że puszysty omlet nabierze chrupkości.
Przygotowanie:
Krok 1: Łososia pokroić w paseczki i odstawić na bok.
Krok 2: Do miski wbić jaja, dodać mleko, przyprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać, tak aby nabrały trochę powietrza (nie ubijać).
Krok 3: Dodać szpinak, łososia, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4: Masło roztopić na patelni o nieprzywierającym dnie, gdy będzie już gorące wlać jaja i posypać migdałami.
Krok 5: Omlet smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Krok 6: Spód powinien być zrumieniony, brzegi powinny odejść od boków patelni, natomiast wierzch powinien być lekko ścięty.
Krok 7: Gotowego omleta zsunąć z patelni na talerz.
Podczas smażenia omleta należy zwrócić uwagę, aby ogień nie był zbyt mocny. Spowoduje to, że spód się przypali, natomiast wierzch i środek będą jeszcze surowe. Omleta można smażyć również bez przykrycia, ale będzie wtedy konieczne przełożenie go na drugą stronę. Najlepiej zrobić to za pomocą drugiej patelni, którą należy przykryć omleta, a następnie obrócić o 180 stopni.
wyglada znakomicie, takie sniadanie to rozumiem