Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i...

Przepisy

Omlet z młodym szpinakiem prażonymi migdałami i wędzonym łososiem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 15 min

Omlet to sposób na szybkie, wartościowe śniadanie. Włoska odmiana omleta \\\"frittata\\\" jest bardzo popularną przekąską. Często podaje się ją w porze \\\"aperitivo\\\" jako dodatek do lampki wina. Dodatki do frittaty są przeróżne, chociaż najpopularniejsza to ta ze szpinakiem. Dziś przepis na troszeczkę urozmaiconą jego wersję z wędzonym łososiem oraz prażonymi migdałami, które sprawią, że puszysty omlet nabierze chrupkości.

Składniki

- 4 jajka
- 5 dag wędzonego łososia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mleka
- 1 garść młodego szpinaku
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów
- 1/3 ząbka czosnku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Łososia pokroić w paseczki i odstawić na bok.

Krok 2: Do miski wbić jaja, dodać mleko, przyprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać, tak aby nabrały trochę powietrza (nie ubijać).

Krok 3: Dodać szpinak, łososia, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Krok 4: Masło roztopić na patelni o nieprzywierającym dnie, gdy będzie już gorące wlać jaja i posypać migdałami.

Krok 5: Omlet smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Krok 6: Spód powinien być zrumieniony, brzegi powinny odejść od boków patelni, natomiast wierzch powinien być lekko ścięty.

Krok 7: Gotowego omleta zsunąć z patelni na talerz.


 

Podczas smażenia omleta należy zwrócić uwagę, aby ogień nie był zbyt mocny. Spowoduje to, że spód się przypali, natomiast wierzch i środek będą jeszcze surowe. Omleta można smażyć również bez przykrycia, ale będzie wtedy konieczne przełożenie go na drugą stronę. Najlepiej zrobić to za pomocą drugiej patelni, którą należy przykryć omleta, a następnie obrócić o 180 stopni.

 

Zobacz również

Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i wędzonym łososiem

Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i...

Przygotowanie: Krok 1: Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!!!) mleka,...

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Żeberka pieczone w pszenicznym piwie

Przygotowanie: Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz mięsa) wymieszać w misce. Krok 2:...
Komentarze (1)
1
Gość
kinga.wie
2014-11-05 10:16:21

wyglada znakomicie, takie sniadanie to rozumiem

Twój komentarz
Ocena