Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Zupy Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym
Zupy

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym

Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień upieczenia najłatwiej kontrolować termometrem, przynajmniej do momentu, aż nie nauczymy się oceniać mięsa po jego sprężystości. Termometr powinien wskazywać 75 stopni, wtedy mięso będzie w środku soczyste a kolor mięsa będzie nadal różowy.

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 2: Polędwicę oczyścić z błon, posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3: Obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy. Na patelnię oprócz mięsa, położyć również gałązki rozmarynu, aby oddały aromat.

Krok 4: Gdy polędwica będzie już rumiana, przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika na około 15 minut.

Krok 5: W między czasie rozdrobnić blenderem grzyby na proszek. Mleko wymieszać ze śmietaną, dodać grzybowy proszek i zagotować.

Krok 6: Gdy będzie gorące, ubić trzepaczką do pienienia mleka.

Krok 7: Sprawdzić stopień upieczenia mięsa za pomcą termometdu. W razie potrzeby pozostawić na kilka dodatkowych minut.

Krok 8: Gdy są już gotowe, wyjąć z pieca i owinąć w folię aluminiową na 5 minut (błyszczącą stroną do środka).

Krok 9: Po tym czasie rozwinąć i pociąć na plastry o grubości 2cm.

Krok 10: Krem borowikowy rozłożyć na talerze, na nim ułożyć plastry polędwicy oraz podsmażony rozmaryn.

 
 

Nie zapominajmy o pozostawieniu mięsa, aby odpoczęło po upieczeniu. Jeżeli od razu rozkroimy poęwiczkę, aby ją zaserwować cały sok z niej wypłynie. Pomijając kwestie estetyczne, mięso będzie wtedy suche i juz nie tak smaczne jak być powinno.

 

Komentarze


1.00/5 1 1
1

Wygląda średnio - ale co kto lubi

Zobacz również


Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i...


Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy...

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną


Odwiedzając targ z warzywami, nie mogłam oprzeć się wszechobecnemu grzybowemu...

Tatar z wędzonej polędwicy wieprzowej ze świeżym...


Nic tak nie dodaje energii jak dobry tatar, co prawda nie jest to lekkostrawna potrawa...