Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym

Zupy

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień upieczenia najłatwiej kontrolować termometrem, przynajmniej do momentu, aż nie nauczymy się oceniać mięsa po jego sprężystości. Termometr powinien wskazywać 75 stopni, wtedy mięso będzie w środku soczyste a kolor mięsa będzie nadal różowy.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 600g polędwicy wieprzowej
- 250ml śmietany kremówki
- 250ml mleka 3,2%
- duża garść suszonych borowików
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek extravergine
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 2: Polędwicę oczyścić z błon, posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3: Obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy. Na patelnię oprócz mięsa, położyć również gałązki rozmarynu, aby oddały aromat.

Krok 4: Gdy polędwica będzie już rumiana, przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika na około 15 minut.

Krok 5: W między czasie rozdrobnić blenderem grzyby na proszek. Mleko wymieszać ze śmietaną, dodać grzybowy proszek i zagotować.

Krok 6: Gdy będzie gorące, ubić trzepaczką do pienienia mleka.

Krok 7: Sprawdzić stopień upieczenia mięsa za pomcą termometdu. W razie potrzeby pozostawić na kilka dodatkowych minut.

Krok 8: Gdy są już gotowe, wyjąć z pieca i owinąć w folię aluminiową na 5 minut (błyszczącą stroną do środka).

Krok 9: Po tym czasie rozwinąć i pociąć na plastry o grubości 2cm.

Krok 10: Krem borowikowy rozłożyć na talerze, na nim ułożyć plastry polędwicy oraz podsmażony rozmaryn.

 
 

Nie zapominajmy o pozostawieniu mięsa, aby odpoczęło po upieczeniu. Jeżeli od razu rozkroimy poęwiczkę, aby ją zaserwować cały sok z niej wypłynie. Pomijając kwestie estetyczne, mięso będzie wtedy suche i juz nie tak smaczne jak być powinno.

 

Zobacz również

Brodetto czyli gęsta zupa rybna

Brodetto czyli gęsta zupa rybna

Przygotowanie:   Krok 1: Muszle moczyć w wodzie przez około godzinę. Krok 2: Ryby...

Krem z groszku z krewetkami na winie

Krem z groszku z krewetkami na winie

Przygotowanie: Krok 1: W garnku szklimy połowę cebuli na maśle. Krok 2: Dodajemy opakowanie...
Komentarze (1)
1
orda.m
orda.m
2014-08-07 16:41:54

Wygląda średnio - ale co kto lubi

Twój komentarz
Ocena