Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Przystawki Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Przystawki


Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Kucharz, globtroter i dziennikarz kulinarny. Gospodarz autorskiego programu „Jakubiak w sezonie" w Kuchni+. Pamiętamy go także z bloku telewizji śniadaniowej Dzień Dobry TVN. Dzisiaj przedstawia nam przepis na smakowite szparagi.


Zdjęcie: Kuchnia +

Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz żółtka, mocno ucieram na jednolitą masę.

Krok 2: Do powstałego sosu delikatnie wlewam olej wciąż mieszając, po czym dolewam wrzątku i dalej mieszam.

Krok 3: Wszystko przekładam do metalowej lub szklanej, większej misy i wstawiam do kąpieli wodnej.

Krok 4: Za pomocą trzepaczki ubijam sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiam listkami tymianku.

Krok 5: W wąskim garnku zagotowuję wodę z cukrem. Szparagi obieram za pomocą obieraczki i ucinam 2 cm od strony korzenia.

Krok 6: Wstawiam na 5 minut do gotującej się wody. Po ugotowaniu szparagi osuszam i grilluję na posmarowanej oliwą patelni grillowej.

Krok 7: Ciepłe szparagi podaję na półmisku, polane sosem musztardowym.




Przepis ten idealnie sprawdzi się na weekendowych ucztach w ogrodzie. Możecie poeksperymentować nieco ze składnikami sosu. Każdy może dodać do niego to co lubi.  

Komentarze


2.00/5 1 1
2

ok

Zobacz również


Kremowa zupa z białych szparagów


Kiedy za oknem zima lubię przywoływać wspomnienia cieplejszych pór roku. Dlatego czeto...