Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym
Kucharz, globtroter i dziennikarz kulinarny. Gospodarz autorskiego programu „Jakubiak w sezonie" w Kuchni+. Pamiętamy go także z bloku telewizji śniadaniowej Dzień Dobry TVN. Dzisiaj przedstawia nam przepis na smakowite szparagi.
Zdjęcie: Kuchnia +
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz żółtka, mocno ucieram na jednolitą masę.
Krok 2: Do powstałego sosu delikatnie wlewam olej wciąż mieszając, po czym dolewam wrzątku i dalej mieszam.
Krok 3: Wszystko przekładam do metalowej lub szklanej, większej misy i wstawiam do kąpieli wodnej.
Krok 4: Za pomocą trzepaczki ubijam sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiam listkami tymianku.
Krok 5: W wąskim garnku zagotowuję wodę z cukrem. Szparagi obieram za pomocą obieraczki i ucinam 2 cm od strony korzenia.
Krok 6: Wstawiam na 5 minut do gotującej się wody. Po ugotowaniu szparagi osuszam i grilluję na posmarowanej oliwą patelni grillowej.
Krok 7: Ciepłe szparagi podaję na półmisku, polane sosem musztardowym.
Przepis ten idealnie sprawdzi się na weekendowych ucztach w ogrodzie. Możecie poeksperymentować nieco ze składnikami sosu. Każdy może dodać do niego to co lubi.
ok