Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Kremowa zupa z białych szparagów

Zupy

Kremowa zupa z białych szparagów

Ulubione5
Trudność

Kiedy za oknem zima lubię przywoływać wspomnienia cieplejszych pór roku. Dlatego czeto przygotowuję potrawy przypominające np. wiosenną aurę. Jedną z nich jest bez wątpienia kremowa zupa z białych szparagów. Potrawę tą można uszlachetnić odrobiną białego wina. Fani kuchni azjatyckiej mogą ją podać z mlekiem kokosowym, cytrynową palczatką, imbirem, świeżą kolendrą, a dla tych bardziej odważnych: z wanilią i sokiem pomarańczowym! Wasza fantazja nie ma granic, odwagi!

Basia Ritz
Basia Ritz
Basia Ritz to wyjątkowa postać, która od niedawna stanowi sporą część polskiej sceny kulinarnej. Wszystko zaczęło się od wygrania pierwszej edycji programu telewizyjnego Masterchef, później pojawiła się pierwsza książka kulinarna, która okazała się kolejnym wielkim sukcesem.

Składniki

Składniki na zupę dla ok. 6 osób:

- ok. 1,5 kg białych szparagów
- ok. 1,5 l rosołu lub wywaru z jarzyn
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki cukru
- 2-3 łyżki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 200 g śmietany kremówki 30%
- odrobina posiekanego koperku

Przygotowanie:

Krok 1: Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok. 0,5 cm). Obierki i końcówki wyrzucić. Odciąć główki, odłożyć.
 

Krok 2: Łodygi szparagów pokroić, umieścić w garnku, zalać rosołem. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut.

Krok 3: Po ugotowaniu dokładnie zblendować, a następnie przecedzić przez sito. Dodać śmietanę, ewentualnie doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Krok 4: Dodać główki szparagów i gotować jeszcze ok. 5 minut (główki nie powinny być zbyt miękkie).

Krok 5: Serwować posypaną świeżo posiekanym koperkiem i grzankami z białego chleba.





Zupę szparagową możemy na wiele sposobów urozmaicać: serwować z zielonymi szparagami, grzybami, świeżym (zielonym lub cukrowym) groszkiem, a w bardziej wykwintnym wydaniu z owocami morza (muszlami, krewetkami, krabami, czy nawet homarem).

Zobacz również

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym

Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Krok 2: Polędwicę...

Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i świeżym lubczykiem

Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i...

Przygotowanie: Krok 1: Do gotującego bulionu wrzucamy skrojoną w plastry marchew, pietruszkę i...
Komentarze (1)
1
dorka
dorka
2014-01-27 16:42:03

o fajna niespodzianka!

Twój komentarz
Ocena