Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Zupy Kremowa zupa z białych szparagów
Zupy

Kremowa zupa z białych szparagów

Kiedy za oknem zima lubię przywoływać wspomnienia cieplejszych pór roku. Dlatego czeto przygotowuję potrawy przypominające np. wiosenną aurę. Jedną z nich jest bez wątpienia kremowa zupa z białych szparagów. Potrawę tą można uszlachetnić odrobiną białego wina. Fani kuchni azjatyckiej mogą ją podać z mlekiem kokosowym, cytrynową palczatką, imbirem, świeżą kolendrą, a dla tych bardziej odważnych: z wanilią i sokiem pomarańczowym! Wasza fantazja nie ma granic, odwagi!


Przygotowanie:

Krok 1: Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok. 0,5 cm). Obierki i końcówki wyrzucić. Odciąć główki, odłożyć.
 

Krok 2: Łodygi szparagów pokroić, umieścić w garnku, zalać rosołem. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut.

Krok 3: Po ugotowaniu dokładnie zblendować, a następnie przecedzić przez sito. Dodać śmietanę, ewentualnie doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Krok 4: Dodać główki szparagów i gotować jeszcze ok. 5 minut (główki nie powinny być zbyt miękkie).

Krok 5: Serwować posypaną świeżo posiekanym koperkiem i grzankami z białego chleba.





Zupę szparagową możemy na wiele sposobów urozmaicać: serwować z zielonymi szparagami, grzybami, świeżym (zielonym lub cukrowym) groszkiem, a w bardziej wykwintnym wydaniu z owocami morza (muszlami, krewetkami, krabami, czy nawet homarem).

Komentarze


1.00/5 1 1
1

o fajna niespodzianka!

Zobacz również


Zupa krem z zielonego groszku z limonką i świeżą melisą


Sezon na groszek w pełni otwarty. Aromatyczny, o intensywnie zielonym kolorze... idealna...

Krem z brokułu z pomarańczą i selerem


Warto sobie trochę poeksperymentować w kuchni, możemy wówczas uzyskać całkiem...

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką (mortadelą)


Są takie dni, kiedy nie mam pojęcia co ugotować, a wypadałoby nie chodzić z pustym...