Kremowa zupa z białych szparagów
Kiedy za oknem zima lubię przywoływać wspomnienia cieplejszych pór roku. Dlatego czeto przygotowuję potrawy przypominające np. wiosenną aurę. Jedną z nich jest bez wątpienia kremowa zupa z białych szparagów. Potrawę tą można uszlachetnić odrobiną białego wina. Fani kuchni azjatyckiej mogą ją podać z mlekiem kokosowym, cytrynową palczatką, imbirem, świeżą kolendrą, a dla tych bardziej odważnych: z wanilią i sokiem pomarańczowym! Wasza fantazja nie ma granic, odwagi!
Przygotowanie:
Krok 1: Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok. 0,5 cm). Obierki i końcówki wyrzucić. Odciąć główki, odłożyć.
Krok 2: Łodygi szparagów pokroić, umieścić w garnku, zalać rosołem. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut.
Krok 3: Po ugotowaniu dokładnie zblendować, a następnie przecedzić przez sito. Dodać śmietanę, ewentualnie doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Krok 4: Dodać główki szparagów i gotować jeszcze ok. 5 minut (główki nie powinny być zbyt miękkie).
Krok 5: Serwować posypaną świeżo posiekanym koperkiem i grzankami z białego chleba.
Zupę szparagową możemy na wiele sposobów urozmaicać: serwować z zielonymi szparagami, grzybami, świeżym (zielonym lub cukrowym) groszkiem, a w bardziej wykwintnym wydaniu z owocami morza (muszlami, krewetkami, krabami, czy nawet homarem).
o fajna niespodzianka!