Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem...

Zupy

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem pełnoziarnistym

Ulubione3
Trudność

Często w zasięgu naszej ręki znajdują się składniki, o których zupełnie zapomnieliśmy, a które mogą nam przyjemnie odświeżyć domową kuchnię. Ciecierzyca, inaczej cieciorka to przykład właśnie takiego produktu. Szybka zupa cudownie rozgrzewa, a satysfakcja z wykonania makaronu domowej roboty dopieszcza to dzieło.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- masło

- mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

- puszka ciecierzycy

- gałązka rozmarynu

- pieprz

- sól

- 100 g mąki pełnoziarnistej

- jajko

- łyżka oliwy z oliwek

- letnia woda

Przygotowanie:

Krok 1: W garnku szklimy cebulę na maśle, dodajemy plasterki czosnku i rozmaryn.

Krok 2: Po chwili dodajemy ciecierzyce i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 min.

Krok 3: Dodajemy sól, pieprz i blendujemy.

Krok 4: Do przygotowania makaronu potrzebujemy mąkę, jajko, oliwę z oliwek, sól, mieszamy to wszystko i dodajemy tyle wody, ile potrzebujemy do uzyskania elastycznego ciasta.

Krok 5: Ugniecione ciasto odstawiamy na 30 min, żeby odpoczęło.

Krok 6: Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt tagliatelle, gotujemy ok. 5 min.



Jeśli nie przepadacie za mąką pełnoziarnistą, spokojnie możecie sięgnąć po zwykłą mąkę. 

Zobacz również

Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

Zupa z soczewicy, z boczkiem i curry

Przygotowanie:   Krok 1: Soczewicę zalej wodą i odstaw na 30 min.   Krok 2: Na maśle...

Brodetto czyli gęsta zupa rybna

Brodetto czyli gęsta zupa rybna

Przygotowanie:   Krok 1: Muszle moczyć w wodzie przez około godzinę. Krok 2: Ryby...
Komentarze (1)
1
dorka
dorka
2013-12-06 14:02:15

Moje smaki! Super!

Twój komentarz
Ocena