Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem pełnoziarnistym
Często w zasięgu naszej ręki znajdują się składniki, o których zupełnie zapomnieliśmy, a które mogą nam przyjemnie odświeżyć domową kuchnię. Ciecierzyca, inaczej cieciorka to przykład właśnie takiego produktu. Szybka zupa cudownie rozgrzewa, a satysfakcja z wykonania makaronu domowej roboty dopieszcza to dzieło.
Przygotowanie:
Krok 1: W garnku szklimy cebulę na maśle, dodajemy plasterki czosnku i rozmaryn.
Krok 2: Po chwili dodajemy ciecierzyce i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 min.
Krok 3: Dodajemy sól, pieprz i blendujemy.
Krok 4: Do przygotowania makaronu potrzebujemy mąkę, jajko, oliwę z oliwek, sól, mieszamy to wszystko i dodajemy tyle wody, ile potrzebujemy do uzyskania elastycznego ciasta.
Krok 5: Ugniecione ciasto odstawiamy na 30 min, żeby odpoczęło.
Krok 6: Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt tagliatelle, gotujemy ok. 5 min.
Jeśli nie przepadacie za mąką pełnoziarnistą, spokojnie możecie sięgnąć po zwykłą mąkę.
Moje smaki! Super!