Makaron naleśnikowy z karmelizowaną śliwką i miętą
Pomysł na makaron naleśnikowy zawdzięczam Mamie, której nieznośnie krzątałam się po kuchni. Najpierw zobaczyłam stertę naleśników przygotowanych do zapełnienia serowym nadzieniem, a później śliwki które miały stać się konfiturami. Szybko "ukradłam" potrzebne mi składniki i tak powstał deser.
Przygotowanie naleśników:
Krok 1: Składniki (mąka, mleko, jajka, sól) mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie lub gęste, dodajemy odpowiednio odrobinę mąki lub wody.
Krok 2: Tak przygotowane ciasto smażymy obustronnie na oleju. Gotowe naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w ok. 3 cm paski.
Przygotowanie śliwek:
Krok 1: Wyjmujemy pestki z śliwek i całe połówki smażymy na patelni z masłem.
Krok 2: Po chwili dodajemy miód lub cukier, zmniejszamy ogień i czekamy aż owoce staną się prawie miękkie.
Krok 3: Układamy je na talerzu obok makaronu naleśnikowego, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami mięty.
Takie naleśniki zaskoczą wszytskich. Można je połączyć z każdym rodzajem owoców. Owoce mogą mieć dużą kwasowatość, bo cukier puder spokojnie osłodzi deserowe naleśniki.
moje dzieciaki będą zachwycone!