Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi...
Przepisy

Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami z baby szpinakiem i chili z cytrynową nutą

Jeszcze niedawno sama suszyłam pomidory w promieniach włoskiego słońca. Mam jeszcze kilka słoiczków domowej produkcji... sama esencja pomidorowego smaku. Podejrzewam, że takich „pomidorowych szczęściarzy" jak ja jest niewielu, ale gwarantuję, że tortellini wyjdą wyśmienite z suszonymi pomidorami, które możecie kupić w sklepie. Wybierajcie te najwyższej jakości... do tego ricotta, kapary i przyprawy... farsz gotowy. Esencja Włoch zamknięta w malutkich pierożkach... czyli coś na przedłużenie lata.

Przygotowanie:

Krok 1: Z mąki i jajek wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Krok 2: Pomidory i kapary drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok 3: Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 4: Ciasto cienko rozwałkować, pociąć nożem na kwadraty o boku około 5-6 cm.

Krok 5: Na środek każdego kawałka kłaść po łyżeczce farszu i sklejać jak uszka.

Krok 6: Gotowe tortellini ułożyć na posypanej mąką stolnicy.

Krok 7: Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną chili. Gdy czosnek zacznie się rumienić dodać szpinak, 2 łyżki wody oraz sok i skórka z cytryny.

Krok 8: Tortellini ugotować w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty i odcedzić.

Krok 9: Dodać do szpinaku i wymieszać, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


 

Gdy przygotowuję makaron dla 2-3 osób często robię to ręcznie, za pomocą wałka. Jestem przekonana, że ciasto w ten sposób przygotowywane jest smaczniejsze - na pewno ma inną strukturę, nie jest gładkie i sos nie spływa po nim z łatwościa na dno talerza. Przy większych ilociach np. w restauracji, czy podczas rodzinnych obiadów pomagam sobie w pracy maszynką do robienia makaronu. Ciasto wałkuję do grubości 4 (numery na maszynce). Pamiętajmy o tym, aby nie przechodzić na numery "co dwa lub trzy" tylko zmniejszać sie po kolei, ponieważ ciasto zacznie się rwać i podczas gotowania z tortellini wypłynie farsz.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Makaron z bakłażana na kindziuku, z serem feta


Taką przystawkę zawsze podaję, kiedy wiem że moi goście będą musieli chwilkę...

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem pełnoziarnistym


Często w zasięgu naszej ręki znajdują się składniki, o których zupełnie...

Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w...


Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i...