Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi...

Przepisy

Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami z baby szpinakiem i chili z cytrynową nutą

Ulubione0
Trudność

Jeszcze niedawno sama suszyłam pomidory w promieniach włoskiego słońca. Mam jeszcze kilka słoiczków domowej produkcji... sama esencja pomidorowego smaku. Podejrzewam, że takich „pomidorowych szczęściarzy" jak ja jest niewielu, ale gwarantuję, że tortellini wyjdą wyśmienite z suszonymi pomidorami, które możecie kupić w sklepie. Wybierajcie te najwyższej jakości... do tego ricotta, kapary i przyprawy... farsz gotowy. Esencja Włoch zamknięta w malutkich pierożkach... czyli coś na przedłużenie lata.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki na 4 osoby
- 250 g mąki
- 2 duże jaja (70g)
- 1 żółtko

Farsz:
- 280 g ricotty
- 75 g suszonych pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 70 parmezanu
- sól
- pieprz

- 100 g świeżego szpinaku

- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Krok 1: Z mąki i jajek wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Krok 2: Pomidory i kapary drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok 3: Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 4: Ciasto cienko rozwałkować, pociąć nożem na kwadraty o boku około 5-6 cm.

Krok 5: Na środek każdego kawałka kłaść po łyżeczce farszu i sklejać jak uszka.

Krok 6: Gotowe tortellini ułożyć na posypanej mąką stolnicy.

Krok 7: Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną chili. Gdy czosnek zacznie się rumienić dodać szpinak, 2 łyżki wody oraz sok i skórka z cytryny.

Krok 8: Tortellini ugotować w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty i odcedzić.

Krok 9: Dodać do szpinaku i wymieszać, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


 

Gdy przygotowuję makaron dla 2-3 osób często robię to ręcznie, za pomocą wałka. Jestem przekonana, że ciasto w ten sposób przygotowywane jest smaczniejsze - na pewno ma inną strukturę, nie jest gładkie i sos nie spływa po nim z łatwościa na dno talerza. Przy większych ilociach np. w restauracji, czy podczas rodzinnych obiadów pomagam sobie w pracy maszynką do robienia makaronu. Ciasto wałkuję do grubości 4 (numery na maszynce). Pamiętajmy o tym, aby nie przechodzić na numery "co dwa lub trzy" tylko zmniejszać sie po kolei, ponieważ ciasto zacznie się rwać i podczas gotowania z tortellini wypłynie farsz.

 

Zobacz również

Lody o smaku nutelli, bananów i borówek

Lody o smaku nutelli, bananów i borówek

Przygotowanie: Krok 1: Banany obieramy i kroimy w talarki. Krok 2: Banany wstawiamy do...

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną cebulką dymką

Zapiekane puree z topinamburu, z grillowaną...

Przygotowanie: Krok 1: Topinambur obieramy i gotujemy aż będzie całkowicie miękki.   Krok...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena