Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Tagliatelle z duszonymi porami i śmietaną

Wegetariańskie

Tagliatelle z duszonymi porami i śmietaną

Ulubione3
Trudność

Czasami prostota w kuchni całkiem nieźle skutkuje. Wykorzystując zalewie kilka produktów można stworzyć całkiem niezłe danie, które zarówno nasyci jaki i zaspokoi pragnienie kubków smakowych. Zapraszam wszystkich na aksamitne w smaku tagliatelle z porami i śmietaną.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 opakowanie  makaronu tagliatelle pełne ziarno typu „gniazda",
- 2 duże pory,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%,
- 10 dkg sera żółtego „Gouda",
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu (poziom aldente). W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy skrojony w półtalarki por, dodajemy sól i pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10-12 minut).

Krok 2: Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy do uduszonego wcześniej pora. Kolejno dodajemy również tarty ser gouda i śmietanę oraz posiekany szczypiorek.

Krok 3: Całość mieszamy na małym ogniu do momentu, aż ser zacznie się ciągnąć, wówczas potrawa jest gotowa.


 

Oczywiście danie możemy przygotować z innym makaronem, lecz według mnie tagliatelle w pełnym ziarnie jest najlepszą opcją.

Zobacz również

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i palonym masłem

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią...

Przygotowanie: Krok 1: Bulwę selera obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3mm (najlepiej...

Ziemniaki w panierce z orzeszków ziemnych i z figami

Ziemniaki w panierce z orzeszków ziemnych i z...

Przygotowanie:   Krok 1: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do...
Komentarze (2)
2
Gość
Andrzej
2014-01-28 17:46:47

szybkie danie

Gość
bozydar
2014-01-23 17:45:20

Proste dania są najlepsze! Polecam - smakowite

Twój komentarz
Ocena