Tagliatelle z duszonymi porami i śmietaną
Czasami prostota w kuchni całkiem nieźle skutkuje. Wykorzystując zalewie kilka produktów można stworzyć całkiem niezłe danie, które zarówno nasyci jaki i zaspokoi pragnienie kubków smakowych. Zapraszam wszystkich na aksamitne w smaku tagliatelle z porami i śmietaną.
Przygotowanie:
Krok 1: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu (poziom aldente). W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy skrojony w półtalarki por, dodajemy sól i pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10-12 minut).
Krok 2: Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy do uduszonego wcześniej pora. Kolejno dodajemy również tarty ser gouda i śmietanę oraz posiekany szczypiorek.
Krok 3: Całość mieszamy na małym ogniu do momentu, aż ser zacznie się ciągnąć, wówczas potrawa jest gotowa.
Oczywiście danie możemy przygotować z innym makaronem, lecz według mnie tagliatelle w pełnym ziarnie jest najlepszą opcją.
Proste dania są najlepsze! Polecam - smakowite
szybkie danie