Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Makarony Makaron (rigatoni) z serem pleśniowym,...
Makarony

Makaron (rigatoni) z serem pleśniowym, szpinakiem, gruszką i sezamkami

Przyjaciółka wróciła z Włoch wyposażona w najcudowniejsze makarony. Kilka paczek dostało się mi, więc musiałam to jak najszybciej wykorzystać. Przygotowałam jej ulubioną wersję ze szpinakiem i serem pleśniowym z małą niespodzianką, która rozpieściła jej kubki smakowe.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, bez dodawania tłuszczu (tłuszcz w tym wypadku zmienia smak makaronu, wystarczy sól).
 

Krok 2: Stale gotująca się woda, spowoduje że makaron nie przyklei się do garnka, zatem nie trzeba dodatkowo tłuszczu.
 

Krok 3: W tym czasie przygotowujemy sos do makaronu. Drobno siekamy czosnek, który szklimy na maśle, dodajemy całe liście świeżego szpinaku, solimy i trzymamy na średnim ogniu, aż szpinak stanie się miękki.
 

Krok 4: Dodajemy cząstki sera, mieszamy aż się rozpuści i wtedy dodajemy cienko pokrojoną gruszkę. Trzymamy wszystko na średnim ogniu ok. 5 min i dodajemy śmietanę i ugotowany makaron. Wszystko podgrzewamy delikatnie i zdejmujemy z ognia.
 

Krok 5: Na końcu posypujemy pokruszonymi sezamkami.



Sezamki możecie zamienić na prażone ziarna sezamu. Wystarczy chwila na patelni, aż ziarna zarumienią się delikatnie. Wydobędzie się piękny zapach w Waszej kuchni. 

Komentarze


1.80/5 5 5
4

świetne na te pore roku! Makarony górą!


Jak dla mnie jest to dość dziwne połączenie smaków, ale spróbuję przy jakiejś okazji. Może jednak przekonam się do tego typu połączeń. :)


polecam, ja uwielbiam takie kombinacje


Ja również jestem wielką fanką makaronów i też nieraz udało mi się znaleźć lub dostać w prezencie prawdziwy makaronowy, włoski rarytas – który smakuje o niebo lepiej niż to co zastajemy na sklepowych półkach :) połączenie makaronu z serem pleśniowym i szpinakiem to już klasyka - w wersji z gruszką nigdy nie próbowałam, ale brzmi smakowicie :)


5

uwielbiam makarony pod każdą postacią

Zobacz również


Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką


Okres przedświąteczny budzi w każdym z nas chęć do kulinarnego eksperymentowania,...

Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i...


Ryby zasługują na ogromne uznanie. Ich smak to prawdziwa poezja dla podniebienia. Czasem...

Limonkowe risotto ze szpinakiem


Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz...