Makaron z bakłażana na kindziuku, z serem feta
Taką przystawkę zawsze podaję, kiedy wiem że moi goście będą musieli chwilkę poczekać na główne danie. Delikatnie rozbudzi apetyt, by przygotować zmysły do przyjęcia czegoś konkretniejszego. Linguine to nazwa makaronu, ale można zapożyczyć ją dla warzyw. Kindziuk to rodzaj to rodzaj dojrzewającej wędliny. Ma bardzo konkretny smak, dlatego nie potrzebuje wielu dodatków.
Przygotowanie:
Krok 1: Na talerzu rozkładamy plastry kindziuka.
Krok 2: Bakłażan kroimy w plastry, a potem w cienkie paski o szerokości ok. 0,5 cm. Pamiętajmy, że nie używamy jego pestkowej części.
Krok 3: Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy paski bakłażana z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, do momentu aż staną się miękkie i zarumienione.
Krok 4: Gotowy bakłażan kładziemy na kindziuka i posypujemy serem feta.
Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego przyda się jeszcze kilka kropel oliwy z oliwek na wierzchu przystawki.
Fajny pomysł na przekąskę, nawet tą popołudniową.
Bardzo dobrze sprawdza się na śniadanko :)