Makarony
Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami z baby szpinakiem i chili z cytrynową nutą
Makarony
Jeszcze niedawno sama suszyłam pomidory w promieniach włoskiego słońca. Mam jeszcze kilka słoiczków domowej produkcji... sama esencja...
Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z wędzonym łososiem
Makarony
Najbardziej popularną formą cukinii jest leczo. Jesteśmy przyzywyczajeni do gotowania jej do miękkości, ale nie wszyscy wiedzą, że smakuje...
Pikantne stir fry z groszkiem cukrowym
Makarony
Do przygotowania stir fry najlepiej użyć woka. Cały proces smażenia powinien przebiegać dość szybko, na dużym ogniu. Potrawę należy mieszać...
Gnocchi z sosem serowym i szałwią
Makarony
Przepis podstawowy na gnocchi z ziemniaków. Jeżeli obierzemy ziemniaki przed gotowaniem, to wchłoną one zbyt dużo wody i ciasto będzie kleiste....
Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i letnimi kurkami
Makarony
W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in. „Rondo Royal" i „Parmizzanos" w Warsaw Marriott...
Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową
Makarony
Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje się we znaki trzeba pomyśleć o czymś do jedzenia co...
Kruchy indyk w potrawce z limonką
Makarony
Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi indyczej po obróbce termicznej jest bardzo kruchy i soczysty –...
Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym winem
Makarony
To danie jak i większość moich sosów pomidorowych powstało podczas studiów we Włoszech. Do dziś pamiętam godzinne rozmowy z moją...
Pikantna zupa z suszonych pomidorów z kurczakiem i makaronem lasagne
Makarony
Tym razem postanowiłem pomieszać trochę smaki orientalne ze śródziemnomorskim klimatem i tak oto mamy bardzo dobrą zupę, która łączy w sobie...
Tortelloni z wędzoną pancettą i Portobello na kremie z cukinii
Makarony
Pamiętam moje pierwsze lekcje z robienia włoskiego makaronu. Co dwie minuty pytałam czy tak rozwałkowane wystarczy i zazwyczaj słyszałam słowo...
Gnocchi ze smażonym bakłażanem i serem Pecorino Romano
Makarony
Gnocchi smakują praktycznie z każdym sosem. Ważne jest to, aby nie były gumowe. To nie są kluski śląskie. Ten rodzaj makaronu robimy z...
Domowe grahamki z czarnymi oliwkami i słonecznikiem
Makarony
Zamiast rankiem biegać do sklepu po świeże pieczywo, wystarczy krótka chwila w kuchni i przy niewielkim wysiłku możemy stworzyć sobie...
Spaghetti z pesto z pistacji i rukoli
Makarony
Pesto kojarzy się z głównie z pesto na bazie bazylii, czyli tym pochodzącym z Genui. Jego nazwa pochodzi od słowa "pestare" czyli miażdżyć,...
Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem
Makarony
I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa tłumi ostry akcent chili, a całość przeplata sprężysty...
Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Makarony
Pewnego razu, gdy zatrzymałem się w sklepie przed półką z suszonymi pomidorami zacząłem się zastanawiać z jakim innym warzywem stanowiłyby...
Zapiekany makaron fusilli z warzywami, mięsem i peperoncino
Makarony
Makarony to szeroki rozdział w kulinarnych zmaganiach z garami, przyrządzamy je na wiele różnorodnych sposobów, od słodkich po mocno...
Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.
Makarony
Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i składników, które pozwalają na dużą kreatywność i...
Tagliatelle z duszonymi porami i śmietaną
Makarony
Czasami prostota w kuchni całkiem nieźle skutkuje. Wykorzystując zalewie kilka produktów można stworzyć całkiem niezłe danie,...
Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą
Makarony
Tłusto i ciężko to dwa słowa, które kojarzą mi się z typową lasagne. Najczęściej gości w niej sos beszamelowy, co tym bardziej mnie...
Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną
Makarony
Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego czasu, smakuje najlepiej! Wbrew pozorom, nie zajmuje to wiele...
Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem
Makarony
Sylwester to dzień, w którym zaskakujemy wszystkich smakiem, aromatem i wyglądem przygotowanych przekąsek. Jest to również wieczór pełen...
Spaghetti z kiełbasą i dżemem żurawinowym
Makarony
Żurawina jest teraz coraz chętniej dodawana do słonych przekąsek. Warto więc mieć słoiczek dżemu z żurawiny własnej roboty, który przyda...
Łazanki z ricottą i rozmarynem
Makarony
Łazanki to kolejne świąteczne danie, które obowiązkowo powinno zagościć w ten czas na naszych stołach. Bardzo mnie to cieszy. Jest to bowiem...
Pistou szpinakowe
Makarony
Pistou to rodzina pesto, różni się od niego dwoma składnikami. Otóż w pistou nie ma parmezanu i orzechów pini, jednak istnieją różne...
Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem pełnoziarnistym
Makarony
Często w zasięgu naszej ręki znajdują się składniki, o których zupełnie zapomnieliśmy, a które mogą nam przyjemnie odświeżyć domową...
Spaghetti z natką, miodem, sosem sojowym i wędzoną makrelą
Makarony
Przychodzę z pracy, mam zero sił na cokolwiek, jedyną potrzebę jaką odczuwam, to potrzeba zjedzenia czegoś syyytego. Pierwszy mój ruch, to...
Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i szpinakiem
Makarony
Ryby zasługują na ogromne uznanie. Ich smak to prawdziwa poezja dla podniebienia. Czasem mocno żałuję, że nie mieszkam nad morzem, gdzie dostęp...
Makaron razowy z tofu i pieczonym bakłażanem
Makarony
Do tej pory rzadko sięgałam po Tofu. Namówiona przez znajomego do użycia go w przepisie, poddałam się i od dziś na pewno nie raz wykorzystam...
Kluski kładzione z orzechami włoskimi
Makarony
Zapomniane kluski kładzione, jeżeli już pojawiają się na naszych talerzach, to goszczą wyłącznie w zupach. W mojej kuchni pojawiają się...
Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi
Makarony
Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej kuchni panują potrawy z grzybami. Uwielbiam ten czas,...