Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem...

Ryby i owoce morza

Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

Ulubione0
Trudność

Ryby zasługują na ogromne uznanie. Ich smak to prawdziwa poezja dla podniebienia. Czasem mocno żałuję, że nie mieszkam nad morzem, gdzie dostęp do świeżych, czy też świeżo uwędzonych ryb jest o wiele lepszy, niż w innych zakamarkach naszego kraju oddalonych setki kilometrów od regionu nadmorskiego. Tym razem prezentuję połączenie wyjątkowego smaku wędzonego łososia z lekką nutą świeżego i chrupiącego szpinaku. Całość przepleciona doskonałym, zdrowym i pełnoziarnistym makaronem tagliatelle.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na dwie porcje:


- 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- Kilka czarnych oliwek
- 150 g pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- Sok z ½ cytryny
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta suszonego tymianku
- Posiekana natka pietruszki
- Tarty parmezan

Przygotowanie:

Krok 1: Gotujemy makaron aldente, następnie na patelnię wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy skrojony w cienkie plastry czosnek, podsmażamy pół minuty i wrzucamy świeży szpinak, dodajemy sól i pieprz oraz tymianek i smażymy ok 7-8 minut ciągle mieszając.

Krok 2: W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy poszarpane plastry łososia, dodajemy czarne oliwki, sok z cytryny i zalewamy winem. Całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu tak, aby płyn się zredukował, wówczas łosoś doskonale przejdzie winnym aromatem.

Krok 3: Do szpinaku znajdującego się na patelni wrzucamy ugotowany makaron, skrojone w połówki pomidory koktajlowe oraz wcześniej podsmażonego łososia z oliwkami, wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy na lekkim ogniu ok 2 minuty.
 

Krok 4: Po nałożeniu na talerz posypujemy świeżo startym parmezanem i zachwycamy się doskonałym smakiem.



Proponuję w sposób szczególny przyłożyć się do płukania szpinaku. Radzę również nie przesadzać z solą, ponieważ łosoś przed wędzeniem również jest solony (jednak nie zawsze).

Zobacz również

Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i rozmarynem

Pstrąg pieczony w soli z pomarańczą i...

Przygotowanie: Krok 1: Pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Krok 2:...

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Przygotowanie: Krok 1: Filety kroimy na mniejsze kawałki jesli są duże i solimy z obu stron....
Komentarze (1)
1
Gość
koszernaanna
2013-11-25 13:53:42

Jak ryba to nie z makaronem - ale przyznaje ze przepis zapowiada się smakowicie, może spróbuję!

Twój komentarz
Ocena