Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową
Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje się we znaki trzeba pomyśleć o czymś do jedzenia co szybko przygotujemy no i oczywiście to musi dobrze smakować. Tym razem przedstawię coś dla wielbicieli szpinaku. Bardzo szybki obiad, który nieziemsko smakuje.
Przygotowanie:
Krok 1: Makaron gotujemy aldente według wskazań na opakowaniu.
Krok 2: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy umyty i lekko poszarpany szpinak i odparowujemy kilka minut, następnie dodajemy posiekany czosnek i suszone pomidory oraz liście bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu ok 10-12 minut.
Krok 3: Makaron odcedzamy i wrzucamy do podsmażonego szpinaku, wsypujemy parmezan i dodajemy śmietankę. Całość mieszamy na małym ogniu ok 3-4 minuty i gotowe.
Aby uzyskać lepszy, bardziej intensywny aromat suszonych pomidorów można podczas smażenia szpinaku z pomidorami dodać kilka kropel oliwy ze słoika, w którym znajdowały się pomidory.
ok