Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą...

Pomysł na obiad

Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje się we znaki trzeba pomyśleć o czymś do jedzenia co szybko przygotujemy no i oczywiście to musi dobrze smakować. Tym razem przedstawię coś dla wielbicieli szpinaku. Bardzo szybki obiad, który nieziemsko smakuje.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- Opakowanie świeżego szpinaku
- Opakowanie makaronu farfalle
- Kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 garść drobno tartego parmezanu
- Czarny pieprz grubo mielony
- Sól morska
- Kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie:


Krok 1: Makaron gotujemy aldente według wskazań na opakowaniu.


Krok 2: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy umyty i lekko poszarpany szpinak i odparowujemy kilka minut, następnie dodajemy posiekany czosnek i suszone pomidory oraz liście bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu ok 10-12 minut.


Krok 3: Makaron odcedzamy i wrzucamy do podsmażonego szpinaku, wsypujemy parmezan i dodajemy śmietankę. Całość mieszamy na małym ogniu ok 3-4 minuty i gotowe.

 

 

 

Aby uzyskać lepszy, bardziej intensywny aromat suszonych pomidorów można podczas smażenia szpinaku z pomidorami dodać kilka kropel oliwy ze słoika, w którym znajdowały się pomidory.

Zobacz również

Smażone kiełbaski na porze i dyni

Smażone kiełbaski na porze i dyni

Przygotowanie:   Krok 1: Dynię obieramy ze skóry i wydrążamy miąższ. Trzemy ją na dużym...

Klopsy z ciecierzycą, pomidorami i kaszą pęczak

Klopsy z ciecierzycą, pomidorami i kaszą pęczak

Przygotowanie:   Krok 1: Gotujemy kaszę pęczak we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 15...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-07-08 12:38:45

ok

Twój komentarz
Ocena