Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Pomysł na obiad / Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z...

Pomysł na obiad

Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Tłusto i ciężko to dwa słowa, które kojarzą mi się z typową lasagne. Najczęściej gości w niej sos beszamelowy, co tym bardziej mnie przeraża. Postanowiłam coś z tym zrobić i troszkę odchudzić typową lasagne. W rezultacie wyszedł z tego przyjemny i sycący obiad, dzięki któremu zyskałam energię na spacer z przyjaciółmi.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:

- 6 plastrów lasagne (jeśli są duże, można przeciąć je na pół)

- 10 dużych pieczarek

- por

- puszka pomidorów bez skórki

- łyżka słodkiej papryki w proszku

- sól

- łyżka masła

- 150g sera ricotta

- oliwa z oliwek

- woda do podlewania warzyw

- pęczek bazylii

Przygotowanie:
 

Krok 1: Pieczarki obieramy i kroimy na pół.
 

Krok 2: Pozbywamy się zielonej części z pora, a białą część obieramy z pierwszej warstwy i sprawdzamy czy są jakieś zanieczyszczenia, po ich usunięciu kroimy pora w talarki o szerokości 1cm.
 

Krok 3: Na maśle smażymy pieczarki i pora, solimy warzywa i trzymamy na średnim ogniu.
 

Krok 4: Gdy tłuszcz zniknie z patelni, podlewamy co jakiś czas warzywa szklanką wody, do momentu aż delikatnie zmiękną, ok.10min.
 

Krok 5: Dodajemy pomidory, paprykę w proszku i sól, dusimy wszystko na średnim ogniu, ok. 10 min.
 

Krok 6: W tym czasie gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie.
 

Krok 7: Do sosu dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy.
 

Krok 8: Sos nakładamy na ugotowane płatki makaronu i posypujemy wszystko drobno posiekanymi listkami bazylii.





Pamiętajcie, żeby makaron ugotować al dente, dzięki temu nasz organizm łatwiej będzie go trwaić.

Zobacz również

Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym

Przygotowanie:   Krok 1: Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i pozostawić w...

Mini tarty z figami i szynką

Mini tarty z figami i szynką

Przygotowanie: Krok 1: Mąkę, masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy, a na...
Komentarze (1)
1
Gość
stefan.q
2014-01-16 11:23:20

meeega!

Twój komentarz
Ocena