Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
Pomysł Na Szybki Obiad - Sprawdzone Przepisy | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Pomysł na szybki obiad Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z...

Pomysł na szybki obiad


Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą

Tłusto i ciężko to dwa słowa, które kojarzą mi się z typową lasagne. Najczęściej gości w niej sos beszamelowy, co tym bardziej mnie przeraża. Postanowiłam coś z tym zrobić i troszkę odchudzić typową lasagne. W rezultacie wyszedł z tego przyjemny i sycący obiad, dzięki któremu zyskałam energię na spacer z przyjaciółmi.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Pieczarki obieramy i kroimy na pół.
 

Krok 2: Pozbywamy się zielonej części z pora, a białą część obieramy z pierwszej warstwy i sprawdzamy czy są jakieś zanieczyszczenia, po ich usunięciu kroimy pora w talarki o szerokości 1cm.
 

Krok 3: Na maśle smażymy pieczarki i pora, solimy warzywa i trzymamy na średnim ogniu.
 

Krok 4: Gdy tłuszcz zniknie z patelni, podlewamy co jakiś czas warzywa szklanką wody, do momentu aż delikatnie zmiękną, ok.10min.
 

Krok 5: Dodajemy pomidory, paprykę w proszku i sól, dusimy wszystko na średnim ogniu, ok. 10 min.
 

Krok 6: W tym czasie gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie.
 

Krok 7: Do sosu dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy.
 

Krok 8: Sos nakładamy na ugotowane płatki makaronu i posypujemy wszystko drobno posiekanymi listkami bazylii.





Pamiętajcie, żeby makaron ugotować al dente, dzięki temu nasz organizm łatwiej będzie go trwaić.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

meeega!

Zobacz również


Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem


I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa...

Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową


Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje...

Filet z kurczaka z fasolką w panierce i sosem holenderskim


Codzienny obiad nie musi być nudny, wystarczy że zwykłą fasolkę szparagową obtoczymy...