Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Filet z kurczaka z fasolką w panierce i sosem...

Dania główne

Filet z kurczaka z fasolką w panierce i sosem holenderskim

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Codzienny obiad nie musi być nudny, wystarczy że zwykłą fasolkę szparagową obtoczymy bułką tartą i już uzyskujemy zupełnie inny efekt. Powstają w ten sposób swego rodzaju frytki z fasolki. Ten chrupiący element, cudnie pasuje do sosu holenderskiego, który orzeźwia nutą cytryny.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:


- filet z kurczaka
- 2 garście fasolki szparagowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- bułka tarta
- sok z połowy cytryny
- 1/4 masła
- drobny makaron
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1: Ucinamy brzydki koniec fasolki i gotujemy ją w osolonej wodzie, aż będzie prawie miękka.

Krok 2: Gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Krok 3: Żółtka, z sokiem z cytryny, solą i pieprzem ucieramy mikserem, aż powstanie delikatna piana, jednocześnie mieszając dodajemy rozpuszczone i ciepłe jeszcze masło.

Krok 4: Filet z kurczaka oczyszczamy, solimy, pieprzymy i kroimy na mniejsze kawałki, które smażymy z obu stron na oleju.

Krok 5: Ugotowaną fasolkę wrzucamy do zimnej wody, żeby nie straciła koloru, wysuszamy, obtaczamy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.

Krok 6: Kurczaka, chrupiąca fasolkę i sos holenderski, podajemy z drobnym makaronem.




Fasolka zarówno żółta, jak i zielona świetnie się tu sprawdzi. 

Zobacz również

Grillowana polenta z miodowym salami

Grillowana polenta z miodowym salami

Przygotowanie:   Krok 1: Zagotowujemy wodę, do gotującej się dodajemy łyżkę masła i...

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką...

Przygotowanie: Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy...
Komentarze (2)
2
lovechocolate
lovechocolate
2013-08-28 12:13:56

fajna alternatywa dla tradycyjnej kuchni polskiej

varko
varko
2013-08-26 13:58:38

prosty przepis, warty wyprobowania

Twój komentarz
Ocena