Filet z kurczaka z fasolką w panierce i sosem holenderskim
Codzienny obiad nie musi być nudny, wystarczy że zwykłą fasolkę szparagową obtoczymy bułką tartą i już uzyskujemy zupełnie inny efekt. Powstają w ten sposób swego rodzaju frytki z fasolki. Ten chrupiący element, cudnie pasuje do sosu holenderskiego, który orzeźwia nutą cytryny.
Przygotowanie:
Krok 1: Ucinamy brzydki koniec fasolki i gotujemy ją w osolonej wodzie, aż będzie prawie miękka.
Krok 2: Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Krok 3: Żółtka, z sokiem z cytryny, solą i pieprzem ucieramy mikserem, aż powstanie delikatna piana, jednocześnie mieszając dodajemy rozpuszczone i ciepłe jeszcze masło.
Krok 4: Filet z kurczaka oczyszczamy, solimy, pieprzymy i kroimy na mniejsze kawałki, które smażymy z obu stron na oleju.
Krok 5: Ugotowaną fasolkę wrzucamy do zimnej wody, żeby nie straciła koloru, wysuszamy, obtaczamy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
Krok 6: Kurczaka, chrupiąca fasolkę i sos holenderski, podajemy z drobnym makaronem.
Fasolka zarówno żółta, jak i zielona świetnie się tu sprawdzi.
prosty przepis, warty wyprobowania
fajna alternatywa dla tradycyjnej kuchni polskiej