Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Makarony / Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami...

Makarony

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej kuchni panują potrawy z grzybami. Uwielbiam ten czas, kiedy chłód powietrza delikatnie miesza się z promieniami słońca, a ja przygotowuję w kuchni grzybowe propozycje na obiad. Zupy, puree, makarony uwielbiają ten smak, a moja Mama chętnie wtedy gości w moim mieszkaniu.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 porcje:


- 100g mąki
- jajko
- łyżka oliwy z oliwek
- letnia woda
- sól
- podgrzybki, kilka kapeluszy, w zależności jak duże porcje chcemy zrobić
- garść orzechów włoskich
- gałązka świeżego rozmarynu
- pieprz
- 3 łyżki śmietanki 18%
- łyżka masła

Przygotowanie:

Krok 1: Do mąki dodajemy jajko, oliwę, sól, wodę (wody w takiej ilości, żeby uzyskać elastyczne ciasto). Zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok 30 min pod ścierką, żeby sobie odpoczęło.

Krok 2: Wałkujemy ciasto bardzo cienko i kroimy na pasma szerokości około 3cm.

Krok 3: Gotujemy osoloną wodę na makaron.

Krok 4: W tym czasie grzyby smażymy na maśle, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, dodajemy poszatkowany rozmaryn i pieprz, na końcu sól.

Krok 5: Dodajemy odrobinę śmietanki i posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.

Krok 6: Makaron gotujemy kilka minut i dodajemy do niego przygotowane wcześniej grzyby.



Jeśli nie znajdziecie podgrzybków, zawsze możecie użyć pieczarek. 

Zobacz również

Łazanki z ricottą i rozmarynem

Łazanki z ricottą i rozmarynem

Przygotowanie:   Krok 1: Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie.   Krok 2: Serek...

Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.

Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami...

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wkładamy mięso mielone, świeżą posiekaną natkę...
Komentarze (3)
3
Gość
takikowalski
2013-10-21 14:19:21

smak lasu... mmmmm, czad!

gotowanienatajwanie
gotowanienatajwanie
2013-10-15 12:37:43

makaron wygląda średnio ciekawie - ale spoko je zest przygotowany samodzielnie a nie kupiony w spozywczakyu

rosyjskiesmaki
rosyjskiesmaki
2013-10-14 15:49:53

TO TO TO! Domowy makarron w jesiennym klimacie. Super przepis - napewno wypróbuje! Dzięki za inspiration ;)

Twój komentarz
Ocena