Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi
Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej kuchni panują potrawy z grzybami. Uwielbiam ten czas, kiedy chłód powietrza delikatnie miesza się z promieniami słońca, a ja przygotowuję w kuchni grzybowe propozycje na obiad. Zupy, puree, makarony uwielbiają ten smak, a moja Mama chętnie wtedy gości w moim mieszkaniu.
Przygotowanie:
Krok 1: Do mąki dodajemy jajko, oliwę, sól, wodę (wody w takiej ilości, żeby uzyskać elastyczne ciasto). Zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok 30 min pod ścierką, żeby sobie odpoczęło.
Krok 2: Wałkujemy ciasto bardzo cienko i kroimy na pasma szerokości około 3cm.
Krok 3: Gotujemy osoloną wodę na makaron.
Krok 4: W tym czasie grzyby smażymy na maśle, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, dodajemy poszatkowany rozmaryn i pieprz, na końcu sól.
Krok 5: Dodajemy odrobinę śmietanki i posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
Krok 6: Makaron gotujemy kilka minut i dodajemy do niego przygotowane wcześniej grzyby.
Jeśli nie znajdziecie podgrzybków, zawsze możecie użyć pieczarek.
TO TO TO! Domowy makarron w jesiennym klimacie. Super przepis - napewno wypróbuje! Dzięki za inspiration ;)
makaron wygląda średnio ciekawie - ale spoko je zest przygotowany samodzielnie a nie kupiony w spozywczakyu
smak lasu... mmmmm, czad!