Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Makarony - Przepisy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Makarony Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami...

Makarony


Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi

Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej kuchni panują potrawy z grzybami. Uwielbiam ten czas, kiedy chłód powietrza delikatnie miesza się z promieniami słońca, a ja przygotowuję w kuchni grzybowe propozycje na obiad. Zupy, puree, makarony uwielbiają ten smak, a moja Mama chętnie wtedy gości w moim mieszkaniu.


Przygotowanie:

Krok 1: Do mąki dodajemy jajko, oliwę, sól, wodę (wody w takiej ilości, żeby uzyskać elastyczne ciasto). Zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok 30 min pod ścierką, żeby sobie odpoczęło.

Krok 2: Wałkujemy ciasto bardzo cienko i kroimy na pasma szerokości około 3cm.

Krok 3: Gotujemy osoloną wodę na makaron.

Krok 4: W tym czasie grzyby smażymy na maśle, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, dodajemy poszatkowany rozmaryn i pieprz, na końcu sól.

Krok 5: Dodajemy odrobinę śmietanki i posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.

Krok 6: Makaron gotujemy kilka minut i dodajemy do niego przygotowane wcześniej grzyby.



Jeśli nie znajdziecie podgrzybków, zawsze możecie użyć pieczarek. 

Komentarze


4.00/5 3 3
5

TO TO TO! Domowy makarron w jesiennym klimacie. Super przepis - napewno wypróbuje! Dzięki za inspiration ;)


3

makaron wygląda średnio ciekawie - ale spoko je zest przygotowany samodzielnie a nie kupiony w spozywczakyu


4

smak lasu... mmmmm, czad!

Zobacz również


Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową


Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje...

Pasta w sosie serowym na winie, z orzechami laskowymi


Zapowiadał mi się wieczór z winem, które miałam również przemycić do posiłków....

Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą


Tłusto i ciężko to dwa słowa, które kojarzą mi się z typową lasagne....