Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią...

Wegetariańskie

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i palonym masłem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 50 min

Alewino.pl – to nie tylko sklep z winami, ale też wyjątkowa restauracja. Jej szef kuchni, Sebastian Wełpa, tworzy kulinarne dzieła sztuki. Ale docenia też proste, domowe smaki. Przedstawiamy jedną z propozycji kulinarnych mistrza. 

Sebastian Wełpa
Sebastian Wełpa
Talent i warsztat kulinarny rozwijał u boku Pawła Oszczyka – najpierw w Pałacu Sobańskich (Klub Polskiej Rady Biznesu, obecny Amber Room), a następnie w La Rotisserie – restauracji Hotelu la Regina. Dziś jest szefem kuchni w winebarze przy Mokotowskiej 48 w Warszawie.

Składniki

- 1 bulwa selera
- 1 kalafior
- 0,5 l śmietany 36%
- 200g masła
- letnia trufla (lub inny grzyb sezonowy)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- oliwa truflowa

Przygotowanie:

Krok 1: Bulwę selera obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3mm (najlepiej na maszynie do krojenia). Sparz je w osolonym wrzątku do miękkości, a następnie zahartuj w wodzie z lodem. Wysusz na ręczniku papierowym.

Krok 2: Kalafior podziel na małe kawałki.

Krok 3: W garnku rozgrzej około 150 g masła – powinno się spienić i delikatnie zbrązowieć. Kiedy poczujesz orzechowy zapach, wrzuć do garnka kalafior i energicznie wymieszaj, żeby cały pokrył się palonym masłem. Następnie wlej śmietanę i odrobinę bulionu warzywnego (tyle, żeby kalafior został nim przykryty). Gotuj, aż zmięknie – ale go nie rozgotuj! Odcedź, dopraw solą, pieprzem, siekaną natką pietruszki oraz oliwą truflową.

Krok 4: Na plaster selera wyłóż doprawioną masę kalafiorową - i przykryj kolejnym plastrem selera.

Krok 5: Resztę masła rozpuść w garnku, „spal" je (tak samo jak wcześniej) i posól. Polej nim ravioli i włóż je do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, na 8-10 minut.


 

Na koniec ułóż ravioli na talerzu, posyp je startą truflą albo podsmażonymi grzybami i polej masłem z pieczenia. Dla uzyskania lepszego efektu, zetrzyj bezpośrednio na danie (na tarce do serów) kawałek świeżego kalafiora.

Zobacz również

Risotto z groszkiem i serem owczym

Risotto z groszkiem i serem owczym

Przygotowanie:   Krok 1: Ryż podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w...

Sok z limonki, świeżego imbiru i natki pietruszki

Sok z limonki, świeżego imbiru i natki...

Przygotowanie: Krok 1: Limonkę należy obrać ze skórki i pozbyć się białej błonki. Natkę...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena