Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią...

Wegetariańskie


Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i palonym masłem

Alewino.pl – to nie tylko sklep z winami, ale też wyjątkowa restauracja. Jej szef kuchni, Sebastian Wełpa, tworzy kulinarne dzieła sztuki. Ale docenia też proste, domowe smaki. Przedstawiamy jedną z propozycji kulinarnych mistrza. 

Przygotowanie:

Krok 1: Bulwę selera obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3mm (najlepiej na maszynie do krojenia). Sparz je w osolonym wrzątku do miękkości, a następnie zahartuj w wodzie z lodem. Wysusz na ręczniku papierowym.

Krok 2: Kalafior podziel na małe kawałki.

Krok 3: W garnku rozgrzej około 150 g masła – powinno się spienić i delikatnie zbrązowieć. Kiedy poczujesz orzechowy zapach, wrzuć do garnka kalafior i energicznie wymieszaj, żeby cały pokrył się palonym masłem. Następnie wlej śmietanę i odrobinę bulionu warzywnego (tyle, żeby kalafior został nim przykryty). Gotuj, aż zmięknie – ale go nie rozgotuj! Odcedź, dopraw solą, pieprzem, siekaną natką pietruszki oraz oliwą truflową.

Krok 4: Na plaster selera wyłóż doprawioną masę kalafiorową - i przykryj kolejnym plastrem selera.

Krok 5: Resztę masła rozpuść w garnku, „spal" je (tak samo jak wcześniej) i posól. Polej nim ravioli i włóż je do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, na 8-10 minut.


 

Na koniec ułóż ravioli na talerzu, posyp je startą truflą albo podsmażonymi grzybami i polej masłem z pieczenia. Dla uzyskania lepszego efektu, zetrzyj bezpośrednio na danie (na tarce do serów) kawałek świeżego kalafiora.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą


Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku...

Pierogi z kapustą i grzybami


Przygotowując dania na uroczystą kolację wigilijną, nie ma znaczenia czy potrawa jest...

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi


Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej...