Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą

Wegetariańskie


Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą

Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku mojemu zdziwieniu była to pizza z ziemniakiem i truflą. Włosi traktują ziemniaki oraz warzywa strączkowe jak normalne warzywa, dlatego można bardzo często spotkać je jako dodatek do makaronu czy pizzy. Połączenie ziemniaka i trufli wydawało mi się bardzo ubogie, jednak dopiero po spróbowaniu pierwszego kęsa, byłam pewna, że temu daniu nic nie brakuje.

Przygotowanie:

 

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 180 ° C.


Krok 2: Obrać i pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki.


Krok 3: W naczyniu układać warstwami ziemniaki, oprószając każdą warstwę odrobiną startej trufli.


Krok 4: Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem,resztą trufli i zalać równomiernie zawartość naczynia.


Krok 5: Piec około 35 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

 

 

 

Robiąc dania z truflą należy pamiętać, aby nie przesadzić ze składnikami. Trufla ma bardzo intensywny aromat i im mniej ma dodatków tym lepiej. We Włoszech najpopularniejszym daniem na bazie trufli jest świeży makaron z oliwą z oliwek i startą truflą. Trufla i minimalizm kulinarny to idealna para.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zupa krem z kalarepy i ziemniaka z nutą białej trufli


Święto trufli zbliża się wielkimi krokami, w prawdzie nie łatwo o pyszną świeżą...

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i...


Alewino.pl – to nie tylko sklep z winami, ale też wyjątkowa restauracja. Jej szef...

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi


Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej...