Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą
Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku mojemu zdziwieniu była to pizza z ziemniakiem i truflą. Włosi traktują ziemniaki oraz warzywa strączkowe jak normalne warzywa, dlatego można bardzo często spotkać je jako dodatek do makaronu czy pizzy. Połączenie ziemniaka i trufli wydawało mi się bardzo ubogie, jednak dopiero po spróbowaniu pierwszego kęsa, byłam pewna, że temu daniu nic nie brakuje.
Przygotowanie:
Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 180 ° C.
Krok 2: Obrać i pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki.
Krok 3: W naczyniu układać warstwami ziemniaki, oprószając każdą warstwę odrobiną startej trufli.
Krok 4: Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem,resztą trufli i zalać równomiernie zawartość naczynia.
Krok 5: Piec około 35 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Robiąc dania z truflą należy pamiętać, aby nie przesadzić ze składnikami. Trufla ma bardzo intensywny aromat i im mniej ma dodatków tym lepiej. We Włoszech najpopularniejszym daniem na bazie trufli jest świeży makaron z oliwą z oliwek i startą truflą. Trufla i minimalizm kulinarny to idealna para.