Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą

Wegetariańskie

Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 50 min

Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku mojemu zdziwieniu była to pizza z ziemniakiem i truflą. Włosi traktują ziemniaki oraz warzywa strączkowe jak normalne warzywa, dlatego można bardzo często spotkać je jako dodatek do makaronu czy pizzy. Połączenie ziemniaka i trufli wydawało mi się bardzo ubogie, jednak dopiero po spróbowaniu pierwszego kęsa, byłam pewna, że temu daniu nic nie brakuje.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 4 duże ziemniaki
- 1/2 łyżeczki startej czarnej trufli
- 250 ml śmietany 30 %
- sól pieprz

Przygotowanie:

 

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 180 ° C.


Krok 2: Obrać i pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki.


Krok 3: W naczyniu układać warstwami ziemniaki, oprószając każdą warstwę odrobiną startej trufli.


Krok 4: Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem,resztą trufli i zalać równomiernie zawartość naczynia.


Krok 5: Piec około 35 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

 

 

 

Robiąc dania z truflą należy pamiętać, aby nie przesadzić ze składnikami. Trufla ma bardzo intensywny aromat i im mniej ma dodatków tym lepiej. We Włoszech najpopularniejszym daniem na bazie trufli jest świeży makaron z oliwą z oliwek i startą truflą. Trufla i minimalizm kulinarny to idealna para.

Zobacz również

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i palonym masłem

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią...

Przygotowanie: Krok 1: Bulwę selera obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3mm (najlepiej...

Placki selerowe z sosem gourmage i orzechami

Placki selerowe z sosem gourmage i orzechami

Przygotowanie:  Krok 1: Seler zetrzeć na tarce dodać jaja, wodę i dokładnie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena