Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą

Wegetariańskie


Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą

Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku mojemu zdziwieniu była to pizza z ziemniakiem i truflą. Włosi traktują ziemniaki oraz warzywa strączkowe jak normalne warzywa, dlatego można bardzo często spotkać je jako dodatek do makaronu czy pizzy. Połączenie ziemniaka i trufli wydawało mi się bardzo ubogie, jednak dopiero po spróbowaniu pierwszego kęsa, byłam pewna, że temu daniu nic nie brakuje.

Przygotowanie:

 

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 180 ° C.


Krok 2: Obrać i pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki.


Krok 3: W naczyniu układać warstwami ziemniaki, oprószając każdą warstwę odrobiną startej trufli.


Krok 4: Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem,resztą trufli i zalać równomiernie zawartość naczynia.


Krok 5: Piec około 35 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

 

 

 

Robiąc dania z truflą należy pamiętać, aby nie przesadzić ze składnikami. Trufla ma bardzo intensywny aromat i im mniej ma dodatków tym lepiej. We Włoszech najpopularniejszym daniem na bazie trufli jest świeży makaron z oliwą z oliwek i startą truflą. Trufla i minimalizm kulinarny to idealna para.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zupa krem z kalarepy i ziemniaka z nutą białej trufli


Święto trufli zbliża się wielkimi krokami, w prawdzie nie łatwo o pyszną świeżą...

Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi


Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej...

Pierogi z kapustą i grzybami


Przygotowując dania na uroczystą kolację wigilijną, nie ma znaczenia czy potrawa jest...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności