Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem...

Przepisy

Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Czasem wystarczy zajrzeć do lodówki i znaleźć kilka składników, które w połączeniu ze sobą stworzą całkiem niezły przysmak. Możecie nim poczęstować gości w sobotni wieczór biesiadując przy stole. Zapraszam na pyszne placuszki, które przygotujecie zaledwie w kilkanaście minut.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki (placuszki):
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- Garść kukurydzy konserwowej
- 5 łyżek oliwy do smażenia
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mąki
- Świeży rozmaryn
- Mielony kminek
- Sól i pieprz

Składniki (dip):
- 3 pomidory „malinówki"
- 1/2 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
- Szczypta czarnego, grubo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek dobrej jakości
- Kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Krok 1 (dip): Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pestki, wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię i blendujemy.

Krok 2: Cukinię i marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydzę, jajko, musztardę, parmezan oraz bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i kminkiem.

Krok 3: Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i zmniejszamy ogień do połowy skali, masę nakładamy łyżką i gładzimy aby zrobiły się płaskie, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru, następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z wcześniej przygotowanym dipem z pomidorów i bazylii.



Pamiętajmy, aby po nałożeniu masy na gorący tłuszcz nie próbować przesuwać placuszków do momentu aż składniki się dobrze połączą pod wpływem temperatury ponieważ ulegną zniszczeniu.

Zobacz również

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Przygotowanie: Krok 1: Foremki na suflety smarujemy masłem i odstawiamy do lodówki. Krok 2:...

Dorsz zapiekany w cydrze

Dorsz zapiekany w cydrze

Przygotowanie:   Krok 1: Dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem uformować w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena