Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem...

Przepisy

Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 20 min

Czasem wystarczy zajrzeć do lodówki i znaleźć kilka składników, które w połączeniu ze sobą stworzą całkiem niezły przysmak. Możecie nim poczęstować gości w sobotni wieczór biesiadując przy stole. Zapraszam na pyszne placuszki, które przygotujecie zaledwie w kilkanaście minut.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki (placuszki):
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- Garść kukurydzy konserwowej
- 5 łyżek oliwy do smażenia
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mąki
- Świeży rozmaryn
- Mielony kminek
- Sól i pieprz

Składniki (dip):
- 3 pomidory „malinówki"
- 1/2 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
- Szczypta czarnego, grubo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek dobrej jakości
- Kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Krok 1 (dip): Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pestki, wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię i blendujemy.

Krok 2: Cukinię i marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydzę, jajko, musztardę, parmezan oraz bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i kminkiem.

Krok 3: Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i zmniejszamy ogień do połowy skali, masę nakładamy łyżką i gładzimy aby zrobiły się płaskie, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru, następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z wcześniej przygotowanym dipem z pomidorów i bazylii.



Pamiętajmy, aby po nałożeniu masy na gorący tłuszcz nie próbować przesuwać placuszków do momentu aż składniki się dobrze połączą pod wpływem temperatury ponieważ ulegną zniszczeniu.

Zobacz również

Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami

Soczysty omlet z salami, fetą i oliwkami

Przygotowanie: Krok 1: Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć plastry salami, podsmażyć lekko...

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem

Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem

Przygotowanie: Krok 1: Śledzie solone przepłukać, zdjąć z nich skórę i namoczyć w wodzie na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena