Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii
Czasem wystarczy zajrzeć do lodówki i znaleźć kilka składników, które w połączeniu ze sobą stworzą całkiem niezły przysmak. Możecie nim poczęstować gości w sobotni wieczór biesiadując przy stole. Zapraszam na pyszne placuszki, które przygotujecie zaledwie w kilkanaście minut.
Przygotowanie:
Krok 1 (dip): Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pestki, wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię i blendujemy.
Krok 2: Cukinię i marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydzę, jajko, musztardę, parmezan oraz bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i kminkiem.
Krok 3: Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i zmniejszamy ogień do połowy skali, masę nakładamy łyżką i gładzimy aby zrobiły się płaskie, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru, następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z wcześniej przygotowanym dipem z pomidorów i bazylii.
Pamiętajmy, aby po nałożeniu masy na gorący tłuszcz nie próbować przesuwać placuszków do momentu aż składniki się dobrze połączą pod wpływem temperatury ponieważ ulegną zniszczeniu.