Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem...

Przepisy


Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii

Czasem wystarczy zajrzeć do lodówki i znaleźć kilka składników, które w połączeniu ze sobą stworzą całkiem niezły przysmak. Możecie nim poczęstować gości w sobotni wieczór biesiadując przy stole. Zapraszam na pyszne placuszki, które przygotujecie zaledwie w kilkanaście minut.

Przygotowanie:

Krok 1 (dip): Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pestki, wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię i blendujemy.

Krok 2: Cukinię i marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydzę, jajko, musztardę, parmezan oraz bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i kminkiem.

Krok 3: Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i zmniejszamy ogień do połowy skali, masę nakładamy łyżką i gładzimy aby zrobiły się płaskie, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru, następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z wcześniej przygotowanym dipem z pomidorów i bazylii.



Pamiętajmy, aby po nałożeniu masy na gorący tłuszcz nie próbować przesuwać placuszków do momentu aż składniki się dobrze połączą pod wpływem temperatury ponieważ ulegną zniszczeniu.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z...


Najbardziej popularną formą cukinii jest leczo. Jesteśmy przyzywyczajeni do gotowania...

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i...


Alewino.pl – to nie tylko sklep z winami, ale też wyjątkowa restauracja. Jej szef...

Cukinia zapiekana z pesto truflowym i serem camembert


Cukinia sama w sobie nie ma zbyt szlachetnego smaku, dopiero w połączeniu z innymi...