Pierogi z kapustą i grzybami
Przygotowując dania na uroczystą kolację wigilijną, nie ma znaczenia czy potrawa jest wykwintna, czy bardzo prosta. Ważne by była zrobiona z sercem i miłością. Tradycyjnie na Wigilię przygotowujemy pierogi postne z różnymi farszami. Najczęściej na naszych stołach goszczą pierogi z kapustką i grzybami. Tym razem przygotowałam pierogi ze świeżej kapusty, wyszły bardzo delikatne, pyszne aromatyczne, genialne w smaku.
Przygotowanie:
Krok 1: Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko, mieszając widelcem.
Krok 2: Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej masy.
Krok 3: Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi.
Krok 4: Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.
Krok 5: Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty, odcedzamy .
Krok 6:Grzyby oczyszczamy, myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc, po czym gotujemy odlewamy wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce.
Krok 7: Kapustkę oczyszczamy, myjemy, szatkujemy i gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.
Krok 8: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni szklimy na oleju. Grzyby, kapustkę i cebulę mieszamy, doprawiamy do smaku .
Krok 9: Gotowym farszem nadziewamy pierożki.
Polecam przygotować nieco wiecej pierogów, by na drugi dzień odsmazyć je na oleju. Takie smakują lepiej.
Nie moge się doczekac - jeszcze tydzien i ŚWIĘTA - smakołyki, ktore sa na naszych stołach TYLKO raz w roku