Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Pierogi z kapustą i grzybami

Dania główne

Pierogi z kapustą i grzybami

Ulubione2
Trudność

Przygotowując dania na uroczystą kolację wigilijną, nie ma znaczenia czy potrawa jest wykwintna, czy bardzo prosta. Ważne by była zrobiona z sercem i miłością. Tradycyjnie na Wigilię przygotowujemy pierogi postne z różnymi farszami. Najczęściej na naszych stołach goszczą pierogi z kapustką i grzybami. Tym razem przygotowałam pierogi ze świeżej kapusty, wyszły bardzo delikatne, pyszne aromatyczne, genialne w smaku. 

Mariola Grzęda
Mariola Grzęda

Składniki

Składniki:

- 1/2 kg maki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki słodkiego mleka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki letniej wody

Farsz:
- 1 kg świeżej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko, mieszając widelcem.

Krok 2: Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania  jednolitej, miękkiej masy.

Krok 3: Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi.

Krok 4: Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.

Krok 5: Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty, odcedzamy .

Krok 6:Grzyby oczyszczamy, myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc, po czym gotujemy odlewamy wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce.

Krok 7: Kapustkę oczyszczamy, myjemy, szatkujemy i gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.

Krok 8: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni szklimy na oleju. Grzyby, kapustkę i cebulę mieszamy, doprawiamy do smaku .

Krok 9: Gotowym farszem nadziewamy pierożki.

 
Polecam przygotować nieco wiecej pierogów, by na drugi dzień odsmazyć je na oleju. Takie smakują lepiej. 

Zobacz również

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką...

Przygotowanie: Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy...

Frittata z chorizo i rucolą

Frittata z chorizo i rucolą

Przygotowanie:  Krok 1: Na maśle szklimy cebulę i dodajemy kiełbasę pokrojoną w małe...
Komentarze (1)
1
Gość
koszernaanna
2013-12-17 11:45:54

Nie moge się doczekac - jeszcze tydzien i ŚWIĘTA - smakołyki, ktore sa na naszych stołach TYLKO raz w roku

Twój komentarz
Ocena