Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Pierogi z kapustą i grzybami

Dania główne


Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowując dania na uroczystą kolację wigilijną, nie ma znaczenia czy potrawa jest wykwintna, czy bardzo prosta. Ważne by była zrobiona z sercem i miłością. Tradycyjnie na Wigilię przygotowujemy pierogi postne z różnymi farszami. Najczęściej na naszych stołach goszczą pierogi z kapustką i grzybami. Tym razem przygotowałam pierogi ze świeżej kapusty, wyszły bardzo delikatne, pyszne aromatyczne, genialne w smaku. 


Przygotowanie:

Krok 1: Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko, mieszając widelcem.

Krok 2: Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania  jednolitej, miękkiej masy.

Krok 3: Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi.

Krok 4: Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.

Krok 5: Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty, odcedzamy .

Krok 6:Grzyby oczyszczamy, myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc, po czym gotujemy odlewamy wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce.

Krok 7: Kapustkę oczyszczamy, myjemy, szatkujemy i gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.

Krok 8: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni szklimy na oleju. Grzyby, kapustkę i cebulę mieszamy, doprawiamy do smaku .

Krok 9: Gotowym farszem nadziewamy pierożki.

 
Polecam przygotować nieco wiecej pierogów, by na drugi dzień odsmazyć je na oleju. Takie smakują lepiej. 

Komentarze


2.00/5 1 1
2

Nie moge się doczekac - jeszcze tydzien i ŚWIĘTA - smakołyki, ktore sa na naszych stołach TYLKO raz w roku

Zobacz również


Makaron z podgrzybkami, rozmarynem i orzechami włoskimi


Nadeszła jesień, a wraz z nią zapachy prawdziwego lasu. Nic więc dziwnego, że w mojej...

Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z...


Czasem wystarczy zajrzeć do lodówki i znaleźć kilka składników, które w...

Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą


Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku...